Με αφορμή το αίτημα του ΔΣ της ΔΟΕ προς τον υπουργό παιδείας, για χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας για την διενέργεια δια ζώσης εκλογών ανάδειξης αιρετών για τα υπηρεσιακά συμβούλια ( ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) , αλλά και την προφορική άρνηση του υπουργού για το συγκεκριμένο αίτημα στην συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΔΟΕ, τα Προοδευτικά Ρεύματα - η μοναδική ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη – έχουν να σημειώσουν τα εξής:

Ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια εκπροσωπείται από συναδέλφους και συναδέλφισσες που ανήκουν σε παρατάξεις, οι οποίες δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών που χωρίς διάλογο επέβαλε η υπουργός ολετήρας του δημοσίου και δωρεάν σχολείου.

Ήταν τόση η αγωνία της ΔΑΚΕ, της ΔΗΣΥ και του ΔΙΚΤΥΟΥ να νομιμοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης που κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους και μια μέρα μετά την εκπνοή της ημερομηνίας που έθετε το υπουργείο για κατάθεση υποψηφιοτήτων στις ηλεκτρονικές εκλογές, ψήφισαν την απόφαση στο ΔΣ της ΔΟΕ για συμμετοχή!

Βέβαια για την ιστορία οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δεν αφουγκράστηκαν την αγωνία των παρατάξεων και τους γύρισαν την πλάτη, με ιστορικό ρεκόρ αποχής! Σήμερα στο ΠΥΣΠΕ συμμετέχουν αιρετοί που δήθεν εκπροσωπούν τον κλάδο και που έχουν ψηφιστεί από μόλις 8 ( οκτώ) συναδέλφους και συναδέλφισσες!

Για τα Προοδευτικά Ρεύματα η συζήτηση τοποθετείται σε λάθος βάση. Όλα τα χρόνια που οι αιρετοί εκλέγονταν με ψηφοφορία δια ζώσης, ο κλάδος δεχόταν να υπακούσει στον τρόπο που υποδείκνυε η εργοδοσία του, για την εκλογή των εκπροσώπων του στη διοίκηση! Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκλέγονται με τον τρόπο που οι εργαζόμενοι επιθυμούν και όχι με την υπόδειξη της εργοδοσίας! Για αυτό το λόγο σε πολλά διοικητικά συμβούλια των πρώην ΔΕΚΟ ή ασφαλιστικών ταμείων ,ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου!

Τα Προοδευτικά Ρεύματα με αίσθημα ευθύνης καταθέτουν την παρακάτω πρόταση, τη θέτουν σε δημόσια διαβούλευση και την προτείνουν στο ΔΣ της ΔΟΕ, ώστε να την υιοθετήσει ως θέση του κλάδου και να την επιβάλει στον υπουργό:

1. Το υπουργείο να μην έχει καμία εμπλοκή στον τρόπο ανάδειξης των εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.
  2. Τα σωματεία να αναλάβουν την ευθύνη διεξαγωγής της ψηφοφορίας και για τα τρία υπηρεσιακά συμβούλια ( ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ) .
  3. Το ΔΣ της ΔΟΕ να αναθέσει αυστηρούς όρους διεξαγωγής της διαδικασίας, που θα ακολουθήσει υποχρεωτικά το κάθε σωματείο.
  4. Το ΔΣ της ΔΟΕ να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Ο κλάδος θα αναδείξει με τον τρόπο που επιθυμεί τους αιρετούς του και θα τους επιβάλει στην εργοδοσία! Θεωρούμε πως το υπουργείο δεν θα μπορέσει να αρνηθεί στους εργαζόμενους να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο που θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, όταν αυτό δεν θα έχει καμία εμπλοκή!

Καλούμε τις παρατάξεις στο ΔΣ της ΔΟΕ, να λάβουν θέση στην πρότασή μας και άμεσα να υπάρξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Αλληλεγγύη Ενότητα Αγώνας

• Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών