Υποτυπώδεις έως ανύπαρκτοι είναι οι αντισεισμική έλεγχοι στα σχολικά κτίρια παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν κατασκευαστεί πριν από τον φονικό σεισμό του 1999 και μάλιστα πολλά ακόμη και πριν από τις δεκαετίες του 60’ και 70’.
«Κακά τα ψέματα δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες πετούν το μπαλάκι στους διευθυντές των μονάδων με αποτέλεσμα σήμερα να μην γνωρίζουμε ποια σχολεία είναι ασφαλή για να υποδεχτούν μαθητές και ποια όχι», αναφέρει στα Dnews, ο προεδρος της διδασκαλικής ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής.
Επι τούτου μάλιστα σημειώνει ότι κανένα σχολείο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχει κλείσει λόγω σεισμικής επικινδυνότητας παρότι οι υποδομές και η στατικότητα κτιρίων σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Άμεση δράση από τα αρμόδια υπουργεία ζητούν οι εκπρόσωποι
«Ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν με τους συλλόγους των γονέων να τα καλύπτουν», τονίζουν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, οι οποίοι με την σειρά τους ζητούν να αναλάβουν δράση τα κλιμάκια των περιφερειών και του υπουργείου πολιτικής προστασίας.
Στο μείζον αυτό ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής γεωλογίας Ευθυμιος Λεκκας, λέγοντας οτι θα γίνουν έλεγχοι στατικότητας όλων των σχολικών μονάδων, με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας.
«Το κάθε σχολείο έχει τη δική του ανθεκτικότητα και την δική του τρωτότητα. Θα ακτινογραφήσουμε όλα τα σχολεία της χώρας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Πολλά σχολεία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας
Ενδεικτικό της αδιαφορίας και του ερασιτεχνισμού με το οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία το μείζον αυτό θεμα είναι ότι από τον φονικό σεισμό του 1999 πολλά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο Χαϊδάρι, στο Νέο Ηράκλειο, στις Αχαρνές και στο Αιγάλεω, εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας και να είναι ακατάλληλα για την στέγαση των μαθητών, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες στη Βουλή.