Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην ατομική αξιολόγηση.
«Όλοι στην πανεκπαιδευτική απεργία στις 15 Φλεβάρη», είναι το σύνθημα για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αύριο, Τετάρτη, απεργούν, με στόχο να μπλοκάρουν τον σχεδιασμό της κυβέρνηση και του υπουργείου Παιδείας για την «ατομική αξιολόγηση».
Μετά την προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, που συνάντησε επίσης δυναμική αντίδραση από τους εκπαιδευτικούς, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτική απεργία στις 15 Φεβρουαρίου.
«Δεν διαπραγματευόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και την αξιοπρέπειά μας», δήλωσαν συνδικαλιστές από σωματεία του χώρου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Δευτέρα, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητοποιήσεων που αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ.
Δήλωσαν για μία ακόμα φορά ότι η αξιολόγηση, την οποία το υπουργείο Παιδείας θέλει να εμφανίσει ως αναβάθμιση του σχολείου, έχει στόχο έναν εκπαιδευτικό «υποταγμένο» και απαίτησαν την κάλυψη των αναγκών των σχολείων και την ικανοποίηση των αιτημάτων για ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και αντιπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκονταν στην Αθήνα για την ολομέλεια των προέδρων τους, κατά την οποία επικυρώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα και συζητήθηκε η κλιμάκωση.
Το Σάββατο, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε και η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που με συντριπτικά ποσοστά υπερψήφισε το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης (95,5% και 100% αντίστοιχα), που περιλαμβάνει απεργία – αποχή από την «ατομική αξιολόγηση» και πανεκπαιδευτική απεργία την Τετάρτη.
Αντίστοιχες αποφάσεις είχε πάρει και το ΔΣ της ΔΟΕ.
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
Στην Αθήνα το απεργιακό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, ενώ στην Θεσσαλονίκη για τις 11 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Απεργιακές συγκεντρώσεις των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ πραγματοποιούνται και σε μια σειρά ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα:
Στην Πάτρα, πλατεία Γεωργίου, 10.30 π.μ.
Στον Βόλο, πλατεία Αγ. Νικολάου, 10.30 π.μ.
Στα Τρίκαλα, πλατεία Ρήγα Φεραίου, 11 π.μ.
Στη Ζάκυνθο, πρώην Νομαρχία, 11 π.μ.
Στον Πύργο, κεντρική πλατεία, 10.30 π.μ.
Στη Σάμο, πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, 10.30 π.μ.
Στην Κέρκυρα, Γενικά Λύκεια, 11 π.μ.
Η τροπολογία που άναψε «φωτιές»
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου πως μετά από μία εβδομάδα ξεκινά η «ατομική αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών.
Μάλιστα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, την ίδια ημέρα ψηφίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της ΝΔ τροπολογία που προβλέπει ότι, στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, με προτεραιότητα στους νεοδιόριστους, καθώς για το υπουργείο «η αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησής τους».
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αφορά στη βελτίωσή της και έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε τρεις πυλώνες, με πρώτους την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και τη λεγόμενη «ελληνική PISA», που άρχισαν από πέρυσι, και τρίτο πυλώνα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν έντονα και στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.