Η συνδικαλιστική δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για ελεύθερη διακίνηση των μελών των ΔΣ των σωματείων εργαζομένων .

Η πανδημία του COVID-19 φανέρωσε πως   το ξεχαρβάλωμα που υπέστησαν τα αγαθά της υγειάς και της παιδείας από τις διαχρονικές   επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων που, εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονίων , κατέστησαν την χώρα μας ευάλωτη σε οποιαδήποτε υγειονομική κρίση .

Και αν δεχτούμε πως τον Μάρτιο βρεθήκαμε σε μια έκτακτη κατάσταση και το κράτος ήταν ανέτοιμο , σήμερα είναι πλέον φανερό πως το διάστημα του καλοκαιριού δεν έγινε απολύτως καμία προετοιμασία και η χώρα μας βρέθηκε ανοχύρωτη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στην κοινωνία είναι οι εργαζόμενοι στην υγεία και στην παιδεία , οι οποίοι με τα δικά τους μέσα κάλυψαν σε πολλές περιπτώσεις τα κενά του κράτους .

Δεν ξεγελιόμαστε όμως , γνωρίζουμε πολύ καλά πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και η ζωή γυρίσει σε μια κανονικότητα , οι εργαζόμενοι στην υγεία και στην παιδεία θα μετατραπούν ξανά σε αριθμούς και θα καταστούν οι πιο εύκολοι στόχοι για απολύσεις και περικοπές .

Στην παιδεία , ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά και μεγάλο μέρος των συναδέλφων βρίσκεται εκεί και εφαρμόζει την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση , δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μπορούν οι συνδικαλιστές να επισκέπτονται τα σχολεία χωρίς να κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα .

Συνάδελφοι , η πανδημία δεν πρέπει να γίνει η αφορμή να γυρίσουμε σε μαύρες περιόδους της ιστορίας μας . Η συνδικαλιστική δράση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για ελεύθερη διακίνηση των μελών των ΔΣ των σωματείων εργαζομένων .

Καλούμε την ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων . Η πανδημία δεν μπορεί να είναι αφορμή για περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων .