Το αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών εκλογών για αιρετούς εκπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια στις 5 Νοεμβρίου έστειλε ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα .

Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί δεν δέχτηκαν τον εκβιασμό της υπουργού παιδείας και γύρισαν την πλάτη στις παρατάξεις του ΔΣ της ΔΟΕ, που στήριξαν με τη συμμετοχή τους την πολιτική της Κεραμέως . Το γεγονός πως και οι τρεις παρατάξεις ΔΑΚΕ , ΔΗΣΥ και Δίκτυο δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους ,είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν εκλογική συντριβή σε σχέση με τις ψήφους που είχαν πάρει το 2018 στην πανελλαδική κάλπη του ΚΥΣΠΕ ( τελευταίες εκλογές δια ζώσης ) .

Οι παρατάξεις που στήριξαν την Κεραμέως έτρεξαν μόνες τους και βγήκαν δεύτερες !

Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο διαχείρισης εκλογικού αποτελέσματος η στάση των τριών παρατάξεων που στήριξαν τη συμμετοχή !

  • Δεν κάνουν καμία αναφορά πως το βασικό τους προεκλογικό αφήγημα ήταν η συμμετοχή στις εκλογές. Η αποχή σε αυτήν την εκλογική διαδικασία αποτελεί μήνυμα. Μάλιστα στις ηλεκτρονικές εκλογές δε συντρέχει κανένας έκτακτος λόγος μη συμμετοχής . Η αποχή αφορούσε την ίδια τη διαδικασία και την πολιτική τους επιλογή να στηρίξουν την κυβέρνηση. Οι συνάδελφοι με το αποτέλεσμα της αποχής τους έδωσαν μια ηχηρή απάντηση.
  • Αποφεύγουν να αναφερθούν στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις του υπουργείου που αποδεικνύουν πως το ποσοστό της ίδιας της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές ήταν το πολιτικό διακύβευμα και όχι τα αποτελέσματα των εκλογών. Αφήνουμε ασχολίαστα τα αυθαίρετα συμπεράσματα των ανακοινώσεων του υπουργείου που προκαλούν γέλιο ακόμα και σε μικρά παιδιά .
  • Η δε στάση των υποψηφίων τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως η κατάληψη της θέσης και των προνομίων της, αποτελούσε αυτοσκοπό.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι . Η κατάσταση από το 2020 με τους δοτούς δεν έχει αλλάξει. Η αποδοκιμασία των συναδέλφων στα πρόσωπα και την πολιτική επιλογή των παρατάξεων τους είναι εκκωφαντική. Άλλωστε σε πολλά ΠΥΣΠΕ οι πρώην δοτοί ταυτίζονται με τους νυν «αιρετούς» ή ήταν υποψήφιοι. Ο κλάδος δεν έχει αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια και η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου δεν θα τους αναγνωρίσει ως εκπροσώπους του σε αυτά. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία , εξασφαλίζοντας την καρέκλα , θα δουλέψουν αποκλειστικά για την προσωπική τους συνδικαλιστική και πολιτική επιβίωση. Τα ρουσφέτια , οι εξυπηρετήσεις και το «κατόπιν ενεργειών μου» θα κυριαρχήσουν ! Είναι ξεκάθαρο πως για να διασωθούν πολιτικά αυτοί που στήριξαν την Κεραμέως και αποδοκιμάστηκαν από την πλειοψηφία του κλάδου έχουν συνειδητά αποφασίσει πως θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους με βάση το παραπάνω πλαίσιο.  

Η στάση των τριών παρατάξεων στέλνει και ένα ακόμα συνδικαλιστικό και πολιτικό μήνυμα. Είναι αποφασισμένες για να διατηρήσουν τα προσωπικά προνόμια τους, να υπηρετήσουν το οτιδήποτε τους επιβάλει η κάθε κυβέρνηση ! Αλήθεια ποια θα είναι η στάση της ΔΑΚΕ , της ΔΗΣΥ και του Δικτύου απέναντι στις επικείμενες εκλογές των σωματείων που πρέπει να διεξαχθούν με βάση τον νόμο Χατζηδάκη ; Ακόμα ποια θα είναι η στάση τους στην ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού; Υπάρχει συνάδελφος που πιστεύει πως τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα των ηλεκτρονικών εκλογών, δεν θα χρησιμοποιηθούν από τις τρεις αυτές παρατάξεις, με μερικές αλλαγές, για τα δυο παραπάνω ζητήματα, ώστε να αλλάξουν τις αποφάσεις του κλάδου και να ταυτιστούν με τις αποφάσεις του υπουργείου ;

Ο κλάδος με συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές στα θέματα παιδείας και στις τρεις παρατάξεις που δυστυχώς τις στηρίζουν. Ευθύνη των δυνάμεων που αφουγκραστήκαν τη βάση είναι να αφήσουν πίσω τις όποιες διάφορες τους και με βάση ένα κοινό πλαίσιο να στηρίξουν πολιτικά και συνδικαλιστικά τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της τάξης ανατρέποντας τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας και αυτών που είναι πρόθυμοι να είναι πάντα « αρεστοί αλλά όχι δοτοί» .

               ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ    ΡΕΥΜΑΤΑ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ