Η 8η Μαρτίου είναι η ημέρα που μας υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών. Δυστυχώς στις μέρες μας το σύνολο των αιτημάτων του γυναικείου κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ . Η εξάλειψη της κάθε μορφής έμφυλης βίας , η κατάργηση των αναχρονιστικών στερεοτύπων και των ανισοτήτων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού δεν αποτελούν κενά περιεχομένου αιτήματα… οι δεκάδες γυναικοκτονίες και καταγγελίες βιασμών μας το υπενθυμίζουν .

Στην χώρα μας , αλλά και στην “ κοινωνικά ευαίσθητη “ ΕΕ , οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών και στην πρόσβαση τους σε έρευνα και εκπαίδευση, επιπρόσθετα ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών έχει υποστεί σωματική και σεξουαλική βία. Τέλος, οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο σε ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, η επιστήμη και η έρευνα. Μόνο το 7,5 % των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες !

Στην εκπαίδευση δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διακρίσεις που υφίστανται οι αναπληρώτριες μητέρες, αλλά και οι νεοδιόριστες συνάδελφοι. Οι αναπληρώτριες αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας ως προς την άδεια τοκετού, λοχείας και μητρότητας. Οι νεοδιόριστες κατέκτησαν την ισότιμη αντιμετώπιση τους ως προς την άδεια μητρότητας ύστερα από δικαστική απόφαση. Γεγονός που ανέδειξε την αναλγησία της κυβέρνησης, η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει την πολιτική απόφαση και να χορηγήσει αναδρομικά το δικαίωμα της άδειας μητρότητας στο σύνολο των νεοδιόριστων ! Επιπρόσθετα δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος «αγωγής υγείας» για μαθητές/τριες γυμνασίου, με τον τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα» της ΜΚΟ «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής». Η γενική κατακραυγή της κοινωνίας και του εκπαιδευτικού κινήματος , ανάγκασαν την υπουργό και τους κύκλους που εκπροσωπεί να αναστείλουν προσωρινά τα σκοταδιστικά και αναχρονιστικά σχέδια τους. Είναι πλέον σαφές και κατανοητό πως αποτελεί πολιτική επιλογή της υπουργού να προωθήσει στα σχολεία τη «θεωρία του αγέννητου παιδιού» που συνδέει άρρηκτα τη σεξουαλικότητα με τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα

Το ΔΣ του συλλόγου Αλέξανδρος Δελμούζος , με αφορμή την 8η Μαρτίου, διεκδικεί :

  • κατάργηση των ανισοτήτων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Καμία ανοχή στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία . Το Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών πρέπει να ενισχυθεί, να επεκταθεί σε κάθε άκρη της Ελλάδος και να γίνουν οι δομές του (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, τηλεφωνική γραμμή SOS15900) μόνιμες δομές του κράτους. Επιπλέον, η θεσμική μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, θυμάτων έμφυλης βίας και η λήψη μέτρων διευκόλυνσής τους στην εργασία, είναι ιδιαίτερα σημαντική.
  • εξίσωση των δικαιωμάτων των μόνιμων και των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας. Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες µητρότητας µε εκείνες των µόνιµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
  • Το υπουργείο παιδείας με πολιτική απόφαση να χορηγήσει αναδρομικά την άδεια μητρότητας στο σύνολο των νεοδιόριστων συναδέλφων .

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος και να τιμήσουν με την στάση τους την 8η Μαρτίου, στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Αλληλεγγύη -Ενότητα - Αγώνας