Η προδιαγεγραμμένη εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5,1 % τον Δεκέμβριο, επιστεγάζει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον τελευταίο καιρό όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Και ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους δείκτες που ευημερούν και μοιράζει εκατομμύρια ευρώ στους ήδη κατέχοντες, αδιαφορεί για την εξαθλίωση και τη ζωή κάτω από το όριο της φτώχειας για χιλιάδες οικογένειες, καθώς και για τους μισθούς φιλοδωρήματος ειδικά στους νέους.

Μέσα σε λίγες μέρες, αν και η τάση είχε φανεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, η αγορά πάγωσε όπως πάγωσαν όλα τα σπίτια από το κόστος της ενέργειας που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη και από τις τιμές στα ράφια, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω .

Οι εκπαιδευτικοί είναι ο μόνος κλάδος του δημοσίου που πάνω από μια δεκαετία δεν έχει δει ούτε μια ελάχιστη διόρθωση στο εισόδημα του, ύστερα από την σφοδρή επίθεση που αυτό δέχτηκε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις .

Με τις αυξήσεις των αγαθών πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα φάρμακα, στην υγεία με την κατάργηση στην ουσία κάθε περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του COVID-19 και στη στέγη, το κόστος ζωής για έναν εκπαιδευτικό αλλά και για κάθε εργαζόμενο έχει γίνει δυσβάστακτο. Ο πληθωρισμός συρρικνώνει με τρόπο βίαιο τα εισοδήματα μας .

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως βασίζεται αποκλειστικά στον κοινωνικό αυτοματισμό, απέκλεισε τους εκπαιδευτικούς από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 2%, εφαρμόζοντας την αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια! Με άλλα λόγια ο μισθός ενός ιδιωτικού υπαλλήλου των 1200 θα αυξηθεί κατά 2%, ακριβώς το ίδιο με του προϊσταμένου του που αμοίβεται με 3.000 !

Η παράταξη των προοδευτικών ρευμάτων καλεί την κυβέρνηση να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση της φτώχειας και να προχωρήσει σε πραγματικές αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό, σε όλους τους εργαζόμενους .

Ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς απαιτούμε :

  • Άμεση αύξηση μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού.
  • Άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , ακριβώς όπως και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Την κατάργηση του μισθολογίου του 2015 και την ψήφιση ενός νέου δίκαιου μισθολογίου, που θα καταργεί τις περικοπές των μνημονίων.
  • Δωρεάν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των εκπαιδευτικών.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου για τους αναπληρωτές , που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Χιλιομετρική αποζημίωση για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται καθημερινά σε δύο ή και τρεις σχολικές μονάδες .

Αλληλεγγύη - Ενότητα - Αγώνας