Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα για την υγειονομική   θωράκιση των σχολείων   ενόψει της λειτουργίας τους.   

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Αλέξανδρος Δελμούζος» με αφορμή την επικείμενη έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας, προειδοποιούν το υπουργείο παιδείας και την πολιτική του ηγεσία πως δεν θα ανεχτούν κανενός είδους έκπτωση στις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας που ενδέχεται να θέσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε κίνδυνο .

Κάθε σκέψη για άνοιγμα τω σχολικών μονάδων πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από :

  • Δωρεάν χορήγηση προστατευτικών μασκών στο σύνολο μαθητών και εκπαιδευτικών .
  • Πρόβλεψη χρηματικού κονδυλίου για την αγορά από κάθε σχολική μονάδα των απαραίτητων αντισηπτικών χεριών και καθαριστικών επιφανειών .
  • Μόνιμη παρουσία στον χώρο του σχολείου συνεργείων καθαρισμού , ώστε ο χώρος να απολυμαίνεται καθ όλη την διάρκεια της ημέρας .
  • Χορήγηση ειδικής άδειας σε εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Πρόβλεψη για τις ασφαλείς μεταφορές μαθητών , όπου αυτές πραγματοποιούνται.
  • Πρόβλεψη για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών κάτι που είναι δύσκολο λόγω των μικρών αιθουσών διδασκαλίας, ιδιαίτερα για τα τμήματα που στεγάζονται σε μικρές αίθουσες   τύπου «προκάτ» ή «κοντέινερ» καθώς και των μικρών γραφείων εκπαιδευτικών.

Η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης και προβολής από την μεριά της ηγεσίας του υπουργείου , η οποία   με την συνεργασία συγκεκριμένης ομάδας δημοσιογράφων αποκρύπτει συνειδητά την αλήθεια για τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία . Είναι γνωστό πως σχεδόν το σύνολο των σχολικών μονάδων δεν διαθέτει μόνιμους υπαλλήλους για την καθαριότητα , αλλά συμβασιούχους , ωρομισθίους με πενιχρές απολαβές .

Σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Υγείας προς τις σχολικές μονάδες,  σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19:

Α. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κ.λπ.) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

Β. Απαιτείται επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.).

Γ. Για τις σχολικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

Επίσης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να  καθαρίζονται δύο(2) φορές την ημέρα.

Είναι προφανές, πως κανένα από τα παραπάνω μέτρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά χωρίς την παρουσία του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Οι συνθήκες υγιεινής δεν τίθενται σε καμιά διαπραγμάτευση και επικοινωνιακό σχεδιασμό . Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μόνο εάν είναι απολύτως ασφαλή . Απαιτούμε από το υπουργείο να λάβει από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα , στο σύνολο τους χωρίς καμιά έκπτωση .

                                                     

 

 

 

                                                                                        Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

                                                                              Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη