Στα κάγκελα οι εκπαιδευτικοί
Προχωρούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, διευρύνεται η ένταση σε όλο και περισσότερα μέτωπα.
Το υπουργείο, πριν από το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που πυροδοτεί αντιδράσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ολοκλήρωσε τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και αφορούν την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία, τις συγχωνεύσεις μονάδων, την αναμοριοδότησή τους κ.ά. Ετοιμοι όμως για κινητοποιήσεις είναι και οι εκπαιδευτικοί.
Μέσα στην εβδομάδα, δάσκαλοι και καθηγητές έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις προκειμένου να εξετάσουν όλα τα θέματα που ανοίγουν με τις επικείμενες ρυθμίσεις.
Μάλιστα, θεωρώντας πως οι απαιτήσεις των θεσμών και του ΟΟΣΑ θα προκαλέσουν δυσμενείς εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας, οι ομοσπονδίες δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών προτίθενται να συντονίσουν τη δράση τους.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η στάση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών οι οποίοι αναφέρουν πως «στη δύσκολη και κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδο θεωρούμε ότι η απάντηση του οργανωμένου κινήματος της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ενιαία και ισχυρή. Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και χρήζουν κοινής αντιμετώπισης».
Το υπουργείο, από την άλλη, προωθεί, όπως είχε προγραμματίσει, τις αλλαγές οι οποίες στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα.
Συζητήσεις που, όπως είχε τότε επισημανθεί εμφατικά από την ηγεσία του υπουργείου, οδήγησαν στην πιο αίσια κατάληξη ειδικά σε σύγκριση με τις αρχικές απαιτήσεις και ενστάσεις των εταίρων.
Τα νυν και τα επόμενα
Υπενθυμίζεται πως το πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα με σκοπό να ψηφιστεί τη Δευτέρα, προβλέπει μεταξύ άλλων:
❒ υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα
❒ κριτήρια και χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και
❒ αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.
Ακόμα, συμφωνήθηκε να αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης όλων των μέτρων μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ενώ βάσει της συμφωνίας με την τρόικα μέχρι τον Μάρτιο του 2018 το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να προωθήσει:
◼ μέτρα για διορισμούς και αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων
◼ ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των αρμόδιων για την αξιολόγηση οργάνων
◼ νόμο για την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, τη σχολική αυτοαξιολόγηση και την ορθολογική χρήση των πόρων
◼ πλαίσιο για την αρχική και συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
◼ αξιολόγηση και, εφόσον χρειαστεί, προώθηση αλλαγών στον νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση.