Στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

O Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως από τα 18.500 σχολεία που υπάρχουν στη χώρα, τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ...

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως τα δημόσια κτίρια στη χώρα ανέρχονται σε 80.000 περίπου, σύμφωνα με την απογραφή που είχε γίνει πριν 25 περίπου χρόνια. «Το 2002 ουσιαστικά ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, ο οποίος δεν ήταν υποχρεωτικός. Από το 2002 μέχρι το 2023 έχουν ελεγχθεί μόνο 17.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια».

Συνεχίζοντας ο Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως «πριν ένα χρόνο και με εντολή του πρωθυπουργού αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει υποχρεωτικός αυτός ο έλεγχος, κατά προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες, τον Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με βάση τον οποίο ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός.

Το έργο αυτό ουσιαστικά εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με την ΚΕΔΕ, με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και με το υπουργείο Πολιτισμού. Και έτσι από τον Σεπτέμβριο αρχίζει πια ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες».

«8.000 σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ»

Παράλληλα, αναφερόμενος στα σχολεία, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως: «Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Έχουμε θέσει με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί και πέρα θα δίνονται προτεραιότητες επέμβασης για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο».

Επίσης, σχολίασε ότι υπάρχουν σχολεία σε κτίρια που είναι πιο παλιά από τη δεκαετία του ’50, λέγοντας: «Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία, τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στη Ρόδο, παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων».

«Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός κτιρίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ