Σοβαρό προβληματισμό στους γονείς προκαλεί το ορατό πλέον ενδεχόμενο τελικά να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο. Το άνοιγμα των σχολείων είναι στο επίκεντρο όσο πλησιάζουμε τον Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το τι θα γίνει με την εκπαίδευση των παιδιών.
Η εικόνα είναι άκρως προβληματική, καθώς η κυβέρνηση έχει ανοίξει τα πάντα εδώ και δύο μήνες, αλλά τα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν τον Σεπτέμβριο στις 7 του μήνα μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα όμως τα πάντα είναι ανοιχτά, έστω και με κάποιους περιορισμούς σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που δημιουργεί θολή εικόνα.
Όπως έχει σημειώσει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η ημερομηνία 7 Σεπτέμβρη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έχει μεν οριστεί, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα κορονοϊού που θα έχουν καταγραφεί μερικές εβδομάδες πριν.
Η αισιοδοξία για το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο, βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία όμως αφορούσαν μια χρονική περίοδο που έφτανε μέχρι τον Ιούλιο.
Με ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων πάνω από 100, η εικόνα για την εξέλιξη της επιδημίας αλλάζει, και ο υπολογισμός για άνοιγμα στις 7 Σεπτεμβρίου είναι στον αέρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό στο σύνολο των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, το οποίο είναι της τάξης του 6,8%. Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει η ηλικιακή ομάδα νέων ανθρώπων μεταξύ 18-39 ετών που φτάνει το περίπου 44%.
Το άνοιγμα των σχολείων βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με το συμβούλιο των επιδημιολόγων, στον απόηχο της συνεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Αυτήν τη στιγμή, πάντως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν τα σχολεία ανοίξουν τα παιδιά να φοράνε μάσκες στις αίθουσες ή να πηγαίνουν μέρα παρά μέρα στα σχολεία.
Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα για το άνοιγμα των σχολείων.
Από την μία υπάρχει η πιθανότητα να βρίσκονται όλοι οι μαθητές στην τάξη με αυξημένα τα μέτρα προστασίας και από την άλλη να βρίσκονται οι μισοί την μια μέρα και οι μισοί την επόμενη, όπως ακριβώς συνέβη τον Μάιο.
Παράλληλα, η υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις μάσκες στα σχολεία, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να φοράνε οι μαθητές μάσκα μέσα στην τάξη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Μαρία Ζαχαράκη επισήμανε πως από τις 7 Σεπτεμβρίου που αρχίζει η νέα σχολική χρόνια, τα σενάρια που εξετάζονται είναι είτε η κανονική επαναλειτουργία με μέτρα είτε η εκ περιτροπής λειτουργία τους. «Η προτεραιότητα είναι ό,τι οριστεί από την αρμόδια επιτροπή να εφαρμοστεί», επισήμανε.
Σύμφωνα με την υφυπουργό, 1.100.000 μαθητές έχουν εγγραφεί στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο με την τηλεκπαίδευση.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, υπογράμμισε πως, εάν αποφασιστεί τα παιδιά να τη φορούν στο σχολείο, θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. «Εφαρμόζουμε υγειονομικούς κανόνες και φροντίζουμε και για το παιδαγωγικό κομμάτι», ανέφερε.
Σε συνέντευξή του, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, δήλωσε:
«Εφόσον ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει με τα πιο ασφαλή μέτρα για τα παιδιά, το προσωπικό και τις οικογένειές τους. Η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς ορίστηκε η 7η Σεπτεμβρίου. Αν υπάρξει κάποια τραγική εξέλιξη της επιδημίας δεν μπορώ να πω τι θα γίνει».
Με αυτή του τη δήλωση οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα». Μεταξύ άλλων ανέφερε και ο ίδιος τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων.
«Καταρχάς θα πρέπει τα σχολεία οπωσδήποτε να ανοίξουν, δεν είναι εύκολο να μάθουν γράμματα τα παιδιά έτσι. Να μείνουν ένα χρόνο ακόμα εκτός σχολείων; Δεν το συζητάμε. Ο χειμώνας είναι μπροστά, το φθινόπωρο είναι μπροστά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.
Βεβαίως μπορεί να ανοίξουν με μάσκες και με μέτρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρχει μια τέτοια διάδοση του ιού με τόσο δυσάρεστες επιπτώσεις που θα χρειαστεί αυτό να αναθεωρηθεί. Αυτό θα αναθεωρηθεί μόνο αν αρχίσουμε να ζούμε μια τραγωδία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύω ότι είναι η λογική τάξη των πραγμάτων όσον αφορά τα σχολεία».
Γα κίνδυνο μεγάλης διασποράς του κορονοϊού στη χώρα προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Για την νέα σχολική χρονιά τόνισε πως «με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος.
Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος για την έναρξη των μαθημάτων το νέο σχολικό έτος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες-, αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
«Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου», αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.