Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι οι ενέργειες εντάσσονται στον προγραμματισμό για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Τα ομαδικά πυρά των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Αναστασίας Γκίκα, με την οποία ζητεί από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου. Από την πλευρά τους, στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι οι ενέργειες εντάσσονται στον προγραμματισμό για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος ζητεί να τοποθετηθούν σε λειτουργικά κενά οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, οι ευρισκόμενοι στη διάθεση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, οι αποσπασμένοι από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, όσοι ζητούν απόσπαση εντός των Περιφερειών Εκπαίδευσης καθώς και να γίνουν οι πάσης φύσεως συμπληρώσεις ωραρίου. Ενδεικτικά, η ΟΛΜΕ μιλάει για απαράδεκτη και πρωτοφανή ενέργεια και για ακατανόητη εγκύκλιο. «Πώς είναι δυνατόν με κλειστά σχολεία και με εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε νόμιμη άδεια και χωρίς να μπορούν να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων ώστε να διαπιστώσουν και να δηλώσουν τα κενά και πλεονάσματα, το υπουργείο Παιδείας να ζητεί την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών; Πώς είναι δυνατόν να εξαχθούν τα κενά και πλεονάσματα και να αποσταλούν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων, όταν είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις μετεγγραφές των μαθητών, τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τμήμα, τις επιλογές των κατευθύνσεων, τον χαρακτηρισμό των ολιγομελών τμημάτων πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο; Πώς είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η επιβαλλόμενη ενημέρωση των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για τοποθέτηση;» ρωτάει η ΟΛΜΕ, η οποία δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτές τις πρωτόγνωρες και παράτυπες λειτουργίες των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων».
Από την πλευρά της η ΔΟΕ παρατηρεί πως «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητεί με κλειστά σχολεία, χωρίς να δύνανται να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων, χωρίς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα να ενημερωθούν ισότιμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, με αντικειμενικά προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να πραγματοποιηθούν όλες οι τοποθετήσεις στα λειτουργικά κενά, που εμφανίζονται μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο εβδομάδες».
Στο ίδιο πλαίσιο, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) λέγοντας ότι «μετά σειρά διοικητικών αστοχιών, η γενική γραμματέας του ΥΠΑΙΘ κ. Γκίκα θυμήθηκε στις 31 Ιουλίου να ενδιαφερθεί για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας και καλεί σε προγραμματισμό αδειών με τον καλύτερο τρόπο, την τελευταία δηλαδή εργάσιμη ημέρα πριν από την καλοκαιρινή άδεια εκατοντάδων συναδέλφων μας, με το αιτιολογικό των επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών που θα προκύψουν κατά το εν λόγω διάστημα και αφορούν εκπαιδευτικές διαδικασίες. Είναι σίγουρο ότι ο ανωτέρω σχεδιασμός θα αποτύχει παταγωδώς διότι αφενός αρχές Αυγούστου δεν μπορείς να τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά, έχει γίνει το πείραμα και παλαιότερα και ναυάγησε και αφετέρου εγείρονται σοβαρότατα θέματα νομιμότητας της διαδικασίας!».
Η ΠΟΣΥΠ επιμένει στην απόσυρση των οδηγιών της γενικής γραμματέως, και δηλώνει ότι «αν η γενική γραμματέας επιμείνει στον ανεδαφικό της σχεδιασμό η ΠΟΣΥΠ θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της!». Μάλιστα, ζητεί την άμεση παρέμβαση της αρμόδιας υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, «διότι είναι πλέον εκτεθειμένη και η ίδια!», όπως λέει.