Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Δήμαρχος Παλλήνης προχώρησε αιφνιδιαστικά στην  εγκατάσταση συστήματος βιντεοεπιτήρησης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, κάτι που προτίθεται να κάνει σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Παλλήνης, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση και κανένας διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η απόφαση αυτή του Δημάρχου εκτελείται παρόλο που:

  1. Υπάρχει αιτιολογημένη με παιδαγωγικά κριτήρια, αντίθετη απόφαση τόσο του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, όσο και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος αλλά και της Ένωσης Γονέων Παλλήνης. Ο δήμαρχος τους αγνοεί επιδεικτικά όλους!
  2. Ποτέ δεν ενημερώθηκε και δε συνεδρίασε για το θέμα το «Σχολικό Συμβούλιο» του σχολείου.
  3. Tο θέμα δε συζητήθηκε καν στη Σχολική Επιτροπή αφού απλά ανακοινώθηκε ως απόφαση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
  4. Δεν υπήρξε η δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας , αφού αυτή δεν έχει συγκροτηθεί μέχρι και σήμερα με απόφαση του Δημάρχου.Για τα μείζονα ή και ήσσονα θέματα Εκπαίδευσης και Παιδείας στο Δήμο Παλλήνης δεν αποφασίζουν τα θεσμοθετημένα αρμόδια όργανα που ορίζει η συντεταγμένη Πολιτεία και ο νόμος, αλλά, η εφήμερη πλειοψηφία που ακολουθεί το Δήμαρχο!

Επιπλέον, οι μαθητές οι γονείς των σχολείων του δήμου μας και οι εκπαιδευτικοί, ως εργαζόμενοι σε χώρο που βιντεοσκοπείται, θα δουν ξαφνικά τις κάμερες πάνω από τα κεφάλια τους ενώ προηγουμένως δεν έλαβαν γνώση: α) της γνωστοποίησης του αιτήματος, από τον Δήμο, προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων και β) την αναλυτική αιτιολογική και τεχνική έκθεση που συνοδεύει το αίτημα. Στην έκθεση, σημειωτέον, θα πρέπει να τεκμηριώνεται τουλάχιστον η τήρηση όσων προβλέπει η Οδηγία1/2011 με Αριθ. Πρωτ. Γ/ΕΞ/2274/31.03.2011 (όλα τα παραπάνω θα αναζητηθούν με βάση την κείμενη νομοθεσία από τον νομικό σύμβουλο του Συλλόγου μας). Ο Δήμαρχος Παλλήνης οφείλει τυπικά και ουσιαστικά να ενημερώσει τους θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης και τους εκπροσώπους των γονέων και των εκπαιδευτικών ότι έχει τηρήσει, εκείνο που ως πρώτος δημότης οφείλει να τηρεί: το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος», όπως έχουν εκφράσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους, είναι απολύτως αντίθετα στην τοποθέτηση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα σχολεία, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα ασφάλειας του κτηρίου, τεκμηριώνοντας τη γνώμη του με παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς όρους που σχετίζονται με την προστασία της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών/τριών μας.Η θέση μας αυτή ενισχύεται και από το ότι στο ΑΡΘΡΟ 18 της παραπάνω οδηγίας (ΦΕΚ 548/7-4-2011) αναφέρονται πρόσθετες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε χώρους που δραστηριοποιούνται ανήλικοι. Συγκεκριμένα στην παρ.1 αναφέρεται:

«Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κλπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών (βλ. και Γνωμοδότηση 2/2009 της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29, καθώς επίσης και την Απόφαση 77/2009 της Αρχής).»

Επιπλέον αναφέρεται ότι «η λειτουργία του συστήματος να πραγματοποιείται κατ’ αρχήν δοκιμαστικά, αφού προηγουμένως γνωστοποιηθεί στην Αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 10 της παρούσας Οδηγίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και τις επιπτώσεις του στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ιδιωτική ζωή των μαθητών».

Είμαστε υπέρ του ανοιχτού σχολείου στην τοπική κοινωνία. Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων πρέπει να γίνουν τα απογεύματα το "στέκι της γειτονιάς", ώστε να γίνουν τόποι συνάντησης των παιδιών πραγματοποιώντας δράσεις που τα ενδιαφέρουν ή ακόμη απλά να συνυπάρχουν με τους δικούς τους τρόπους.Προτείνουμε ο Δήμος να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των σχολείων για την ασφάλεια των μαθητών και για την προστασία των σχολικών χώρων κάτι που δεν επηρεάζει τον ψυχισμό των μαθητών μας.

Σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσουμε κάθε συνδικαλιστικό και κάθε νόμιμο μέσο ενάντια στην εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στις σχολικές μονάδες.

•Καλούμε το ΔΣ του συλλόγου μας να ψηφίσει την πρότασή μας ,τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων του Δήμου Παλλήνης να συνεδριάσουν άμεσα για το θέμα και να αποστείλουν τις αποφάσεις τους στον Δήμο και στον Σύλλογο.

• Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του δήμου Παλλήνης σε κοινή δράση και αγώνα.

•Καλούμε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να συμπαρασταθεί και να υποστηρίξει τον αγώνα του ΣΕΠΕ «Αλέξανδρος Δελμούζος».

• Καλούμε το Δήμαρχο Παλλήνης να ανακαλέσει την απόφασή του

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κρίση και μνήμη και θα δώσουν, σε όσους τους απαξιώνουν, την απάντησή τους την κατάλληλη στιγμή.

Έξω οι κάμερες από τα σχολεία.

Ανοιχτά σχολεία στην κοινωνία.