Γυναίκα περνά μπροστά από γκράφιτι για τον κορονοϊό  AP

Δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν επιδημία που να πλήττει σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη μέσα σε 3 μήνες. Στην 33η θέση η Ελλάδα.

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορονοϊού, με τις χώρες να προσπαθούν να προλάβουν το χρόνο χωρίς όμως να ελπίζουν σε κάτι περισσότερο από το να βρεθεί το σωτήριο εμβόλιο. Η Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 33η θέση από πλευράς βεβαιωμένων κρουσμάτων, θα έλεγε κανείς ότι πριν ακόμη ανακηρυχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού ως πανδημία έλαβε μέτρα και προσπαθεί να προλάβει την εξάπλωση. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μην κατηγορήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι άργησε πολύ να κηρύξει πανδημία για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία η επιδημία καλπάζει κι αυτό που θέλουμε είναι να καθυστερήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την νόσηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού –κάτι που θα γίνει όπως και με τη γρίπη- ταυτόχρονα. Θέλουμε να αργήσει για να έχουμε περισσότερα δεδομένα, επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα για τη θεραπεία και για ένα καινούριο εμβόλιο. 

ADVERTISING

«Ξέρουμε γι’ αυτό, τουλάχιστον για τα φαρμακευτικά δεδομένα, ότι υπάρχει περισσότερη πληροφορία όσο περνάει ο καιρός, αλλά πρέπει να είναι τεκμηριωμένη πληροφορία. Για το εμβόλιο αργούμε ακόμα» σημειώνει ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ Σωτήρης Τσιόδρας. 

«Μην ξεχνάτε ότι όταν μιλάς για ένα ιό, όπως οι ιοί του αναπνευστικού, ένα εμβόλιο δεν είναι πάντα 100% αποτελεσματικό και πάντα οι ιοί αλλάζουν και μπορούν να συμπεριφέρονται με άλλο τρόπο. Άρα απέχουμε πάρα πολύ από ένα επιτυχημένο 100% εμβόλιο» συμπληρώνει.