Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών

Αρ. Μητρώου: 30155/2014

sylanny2014@gmail.com

Τηλ. : 6945966155/6948577400                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                 Αθήνα, 18/12/2016

                                                                                                                      Αρ.Πρωτ.: 54

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Παιδείας, Έρευνας

και Θρησκευμάτων,

κ.Γαβρόλγου Κωνσταντίνο

ΚΟΙΝ.: 1.

Διευθυντή Σπουδών Π.Ε,

κ. Πολίτη Γεώργιο

2. Δ.Ο.Ε.

                                                              

Θέμα : «Απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη η απόφαση της ΚΕΔΕ για την προσχολική εκπαίδευση»

       Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

   Σας ενημερώνουμε για την άκρως επικίνδυνη για την πορεία της προσχολικής εκπαίδευσης απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που έγινε 1-3/12. Σε αυτή την απόφαση ως βασική μεταρρύθμιση που αιτείται η ΚΕΔΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση, παρουσιάζεται η διοικητική μεταφορά των νηπιαγωγείων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. 

   Όλες και όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη υποβάθμιση που υπέστησαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από όταν μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση (Ν.2880/2001) μέχρι σήμερα, με τους γονείς να πληρώνουν για την προσχολική φροντίδα, τις υπηρεσίες των σταθμών και τις εργασιακές σχέσεις των βρεφονηπιοκόμων να υποβαθμίζονται.

   Την ίδια τύχη θέλουν για τα νηπιαγωγεία οι δήμαρχοι που ζητούν σήμερα την μεταφορά των νηπιαγωγείων στους δήμους.

   Περιμέναμε από ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη, να γνωρίζουν πως η προσχολική ηλικία αποτελεί κρίσιμη και ουσιαστι­κή περίοδο για την ολόπλευρη ανά­πτυξη του κάθε παιδιού. Ότι  δεν είναι παιδοφυλακτήριο, αφού στη συγκεκριμένη περίο­δο της ζωής του το παιδί μαθαίνει και αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς: φυσικό, κοινωνικό, συναισθηματικό, αισθητικό και νοητικό. Ότι τελικά δεν θα έπρεπε να βλέπουν την προσχολική εκπαίδευση με οικονομίστικους όρους, ούτε ως εργαλεία χρηματοδότησης των δήμων τους.

   Γιατί εκεί που η απόφαση της ΚΕΔΕ προτείνει την παραπάνω ΄΄μεταρρύθμιση΄΄ ,τσουβαλιάζοντας  ως ΄΄ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους΄΄, στην περίπτωση των νηπιαγωγών πρόκειται για αυστηρά εξειδικευμένους επιστήμονες που εργάζονται με παιδιά στην κρισιμότερη ηλικία της ζωής τους.Η Προσχολική Εκπαίδευση δεν μπορεί  να βρίσκεται έξω από τον κεντρικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό μιας χώρας. Χωρίς παιδαγωγική καθοδήγηση των νηπιαγωγών ,χωρίς την υλοποίηση  προγραμμάτων από τους αρμόδιους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, όπως το ΙΕΠ, χωρίς επιμόρφωση.Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο εφαρμόζει προγράμματα υπό την έγκριση και την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και κανείς άλλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτό.Διαφορετικά,μιλάμε για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

          Είναι σε θέση η ΚΕΔΕ πέρα από την ταμειακή προσέγγιση της προσχολικής εκπαίδευσης να παρέχει σε νηπιαγωγούς και παιδιά τα παραπάνω; Δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που να το πιστεύει, παρά μόνο οι δήμαρχοι που σκέφτηκαν άλλο ένα τρόπο επιβίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ζητάμε από την κυβέρνηση να απορρίψει άμεσα τη συγκεκριμένη πρόταση της ΚΕΔΕ ,η οποία είναι βαθιά αντιεπιστημονική, οικονιμίστικη και απολύτως επικίνδυνη για την τύχη όλων των παιδιών της προσχολικής ηλικίας στη χώρα μας.