Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Είμαστε χώρα που επιμένει να λέει στα παιδιά ότι τα φέρνει ο πελαργός

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Στην Ελλάδα δυστυχώς σημειώνουμε τα υψηλότερα ποσοστά αμβλώσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι η σεξουαλική αγωγή στη χώρα μας δεν είναι υποχρεωτική. Όλα επαφίενται στη διάθεση του εκπαιδευτικού και οι γονείς συνεχίζουν να ντρέπονται να εξηγούν στα παιδιά τους. Ούτε καν χρησιμοποιούν το πραγματικό όνομα των γεννητικών οργάνων. Και το χειρότερο όλων είναι ότι ενίοτε μηνύουν εκπαιδευτικούς που μιλούν στους μικρούς μαθητές για τη σεξουαλική αγωγή, στο πλαίσιο εγκεκριμένου μαθήματος για την αγωγή υγείας.

Παράλληλα, οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι πλέον συχνή είδηση. Πιθανόν εξ ίσου έντονο να ήταν το φαινόμενο και στο παρελθόν, απλά η «σιωπή» να έπεφτε πιο βαριά στα συμβάντα. Σημασία έχει ότι συμβαίνει συχνά και τώρα το γνωρίζουμε.

 

Ας κάνουμε μερικά βήματα πίσω στο χρόνο. Το Δεκέμβριο του 2011 είχε συγκλονίσει τη χώρα μας η είδηση παιδεραστίας στην Κρήτη, με την περίπτωση του καθηγητή φυσικής αγωγής Σειραγάκη, που ασέλγησε σε 53 ανήλικα παιδιά και είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Στον απόηχο της υπόθεσης αυτής, άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης και της επιστήμης της ψυχολογίας έκριναν πως πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό για την προστασία των παιδιών. Μια άποψη που αγκάλιασε ο δήμος Ρεθύμνου και βοήθησε στην υλοποίησή του.

Επιστημονική ομάδα λοιπόν συνέγραψε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις». Το πρόγραμμα έχει βραβευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας, έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας το 2015. Από τότε λαμβάνει έγκριση κάθε χρόνο και έχει πραγματοποιηθεί σε εκατοντάδες εκπαιδευτικές μονάδες σε όλη τη χώρα. 

 

Τελευταία φορά που εγκρίθηκε ήταν στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σχετικό σεμινάριο για να το υλοποιήσουν στις τάξεις, αλλά και γονείς παρακολούθησαν ενημερωτικές εκδηλώσεις. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και πιθανόν το Υπουργείο Παιδείας να επιθυμεί να αναβαθμίσει το πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παγώνουμε κάτι που ήδη πάει καλά, χωρίς να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο.

Ο λόγος της απόσυρσης του είναι για να επανεξεταστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για πολιτική απόφαση και την τελική «ετυμηγορία» μετά τη γνωμοδότηση του νέου Δ.Σ. του ΙΕΠ, θα τη λάβει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου. Αυτή η «επανεξέταση» δεν επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς που είχαν αποφασίσει να το υλοποιήσουν φέτος, να συνεχίσουν να το κάνουν. 

Ακόμα κι αν επανεγκριθεί το πρόγραμμα, βέβαιο είναι ότι θα τελειώσει η χρονιά χωρίς αυτή τη σεξουαλική εκπαίδευση, που θα έπρεπε να επεκταθεί κι όχι «να παγώσει».

Το Υπουργείο δηλώνει ότι από το νέο σχολικό έτος η Σεξουαλική Αγωγή θα ενταχθεί ως μάθημα στα σχολεία.  Πολύ σωστή απόφαση, διότι αρκετά περιστατικά ίσως αποφευχθούν αν τα ίδια τα παιδιά γνωρίζουν τους τρόπους να προστατευθούν κι η κοινωνία αρχίσει να μιλά περισσότερο για τα ζητήματα αυτά. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, τα παιδιά θα ξαναρχίσει να τα φέρνει ο πελαργός…