Η επιστολή μιας αναπληρώτριας για το «γολγοθά» που βιώνει

Το alfavita.gr έλαβε και δημοσιεύει την παρακάτω επιστολή αναπληρώτριας εκπαιδευτικού για την περιπέτεια που βιώνει τόσο αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς στην εκπαίδευση όσο και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η ίδια εργάζεται σε σχολική μονάδα μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Είσαι με ΕΣΠΑ, λυπάμαι…

Ακόμα αντηχούν στα αυτιά μου τα λόγια της προϊσταμένης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Είσαι με ΕΣΠΑ λυπάμαι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω… αν ήσουν μόνιμη…»

Ναι αλλά δεν είμαι μόνιμη. Είμαι αναπληρώτρια, έχω τον άντρα μου μίλια μακρυά στην εντατική με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από παράσυρσή του από μηχανή, έχω τα 3 ανήλικα τέκνα μου μακριά με τους παππούδες, που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν βλέπουν τον μπαμπά τους και τώρα πρέπει να συνηθίσουν για λίγο καιρό και την απουσία της μαμάς  και τέλος έχω μια επαπειλούμενη εγκυμοσύνη που αν πάει κάτι στραβά εδώ στο νησί δεν έχουν τα μέσα να με βοηθήσουν. Αλλά είπαμε δεν είμαι μόνιμη…

Πρέπει να δουλέψω, να μπω σε τάξη, να μη σκέφτομαι τη σοβαρότητα του συζύγου μου, να μη φοβάμαι μη χάσω το μωρό μου, να περιμένω  να περάσουν οι 10 εργάσιμες μέρες για να μπορώ να πάρω κάποια άδεια με το λιγότερο δυνατό κόστος αφού ο μισθός μου είναι το μοναδικό έσοδο της οικογένειας μια και ο σύζυγος μου δούλευε και αυτός ως αναπληρωτής καθηγητής.

Δυστυχώς εμείς του ΕΣΠΑ δεν είμαστε άνθρωποι είμαστε ονοματεπώνυμα σε ένα αρχείο excel με το λογότυπο ΕΣΠΑ στον υπολογιστή των διευθύνσεων εκπαίδευσης που υπηρετούμε. Δεν μπορούμε να αρρωστήσουμε, δεν μπορούμε να έχουμε επαπειλούμενη εγκυμοσύνη, δεν μπορούμε να είμαστε δίπλα στον άνθρωπό μας που χαροπαλεύει.

Είχα τη ψευδαίσθηση πως στη πρωτοβάθμια διεύθυνση που και εγώ και ο άντρας μου υπηρετήσαμε τα τελευταία χρόνια θα έβρισκα ένα χέρι βοηθείας πέρα των σκληρών νομοθετικών ορίων για τους αναπληρωτές αλλά είχα ξεχάσει κάτι.

Είμαι με ΕΣΠΑ»

Η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός επιθυμεί να μη γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της