Το χρονοδιάγραμμα και οι όροι για την επανεκκίνηση πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων με φυσική παρουσία. ● Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Με αυτοδιαγνωστικά τεστ αλλά και εμβολιασμούς (μερίδας) των φοιτητών σχολών Υγείας, ξεκινούν στις 15 Μαΐου οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις, ενώ από τις 10 Μαΐου θα αρχίσουν οι πρακτικές των τελειόφοιτων και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η παράταση του εξαμήνου μέχρι τέλος Ιουλίου καθώς έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και ίσως δεν αναπληρωθούν εγκαίρως οι χαμένες ώρες. Στις 19 Μαΐου ξεκινούν και οι κατατακτήριες.

Επιτέλους, λοιπόν, τα πανεπιστήμια πήραν το πράσινο φως για να μη χάσουν τη χρονιά κυρίως οι επί πτυχίω αλλά και όσα τμήματα απαιτούν εργαστηριακά μαθήματα. Υστερα από πολλά αιτήματα για λειτουργία των ΑΕΙ, τελικά, όπως δήλωσε (σε τηλεοπτική εκπομπή) και ο υφυπουργός κ. Συρίγος, «συζητήθηκε το θέμα για πρώτη φορά την Παρασκευή και ελήφθη η απόφαση».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προφύλαξης, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «όλοι οι φοιτητές των σχολών Υγείας που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς με κορονοϊό θα έχουν εμβολιαστεί. Για τους φοιτητές των σχολών Υγείας, θα αναλάβουν τα τμήματά τους το πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός. Οι υπόλοιποι θα κάνουν την άσκησή τους αφού έχουν κάνει πρώτα το τεστ αυτοδιάγνωσης».

Κατά τα άλλα, ο υφυπουργός δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην πανεπιστημιακή τηλεκπαίδευση, παρά τα αναρίθμητα παράπονα της κοινότητας, τα τραγελαφικά παραδείγματα ειδικά στις εξεταστικές και, κυρίως, παρά τις αντιπροτάσεις των Ιδρυμάτων για αποτελεσματικότερη λειτουργία εν καιρώ πανδημίας.

«Στην Ελλάδα τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωτικά κατά κανόνα» είπε. Και συνέχισε: «Εκείνα που είναι υποχρεωτικά είναι πολύ λιγότερα και η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπήρχε συμμετοχή όλων. Οι νέοι όροι λειτουργίας των πανεπιστημίων ξεκίνησαν κατόπιν συμβουλής των ειδικών. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η τηλεκπαίδευση ακολουθείται από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη».

Αναλυτικά η απόφαση για τις ασκήσεις προβλέπει:

● Διενέργεια με φυσική παρουσία από 10/5/2021: πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β’ κύκλου.

● Διενέργεια με φυσική παρουσία από 15/5/2021: α) κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της Ιατρικής, β) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές.

Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ• ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών• εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, γ) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

● Διεξαγωγή των κατατακτήριων εξετάσεων από 19/5 έως 30/5 μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση, ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test), που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν από την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο.