Στα voucher των 200 ευρώ για την αγορά υπολογιστή ή tablet, στις αλλαγές σε Πανεπιστήμια και πανελλαδικές, καθώς στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε την Κυριακή η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε την προσπάθεια πέντε συναρμόδιων υπουργείων για τα voucher 200 ευρώ που θα δοθούν σε 560.000 μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές από 4-24 ετών και θα αφορούν σε αγορά υπολογιστή ή tablet για την τηλεκπαίδευση.

Remaining Time-0:24

Fullscreen

Mute

Όπως είπε, πρόκειται για ποσό 112 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί με στόχο «να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και το τεράστιο ψηφιακό άλμα που έγινε». Το επόμενο διάστημα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η σχετική πλατφόρμα και πώς οι επωφελούμενοι θα προμηθευθούν από καταστήματα τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η υπουργός στάθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, περιπτώσεις εισαγωγής φοιτητών με βαθμό 0,6 στα 20 δεν περιποιούν τιμή στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο και η πολιτεία οφείλει να αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο σπουδών.

Η πρόταση που έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο είναι να υπάρξει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής, είπε η κ. Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι η βάση δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι διαφορετική για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. «Προβλέπεται κάθε πανεπιστημιακό τμήμα να θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου» επισήμανε. Έτσι, θα δοθεί «για πρώτη φορά η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια να ορίσουν το ακαδημαϊκό προφίλ που θέλουν». Πρόθεση είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής να ισχύσει από το καλοκαίρι, συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Όπως σημείωσε, σε συζήτηση έχει τεθεί ακόμη μία αλλαγή, να υπάρχει όριο στις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό. Το μέτρο είναι υπό συζήτηση και ίσως οι επιλογές να οριστούν περίπου στις 15, εξήγησε. Στόχος είναι «να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν συνειδητές επιλογές και να φοιτούν στα τμήματα όσοι πραγματικά θέλουν να φοιτούν εκεί. Έτσι θα εξασφαλίζονται θέσεις για τους φοιτητές που θέλουν να πάνε σε συγκεκριμένα τμήματα» τόνισε.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, προχωρά η προεκλογική δέσμευση για ελεγχόμενη είσοδο στα Πανεπιστήμια, θέμα στο οποίο είναι θετικοί και οι πρυτάνεις. Επίσης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, προχωρά και «η θέσπιση ομάδας προστασίας Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για να μπει τέλος σε παθογένειες δεκαετιών» και το ακαδημαϊκο περιβάλλον να γίνει πιο ασφαλές.

Ερωτηθείσα σχετικά με την ύλη για τις πανελλαδικές και αν υπάρχει πρόθεση μείωσής της, δήλωσε πως, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και τη δια ζώσης εκπαίδευση, θα πρέπει τα σχολεία «να δουν πώς έχει προχωρήσει η ύλη και ενδεχομένως να δουν αν θα χρειαστεί οποιαδήποτε προσαρμογή σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Προσαρμογές, εκτός από την ύλη, ενδεχεται να χρειαστούν και σε θέματα όπως το πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές, πώς θα γίνουν τα τετράμηνα και άλλες πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είπε.

«Προγραμματισμός μας και επιθυμία μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου» είπε η κ. Κεραμέως, συμπληρώνοντας πως περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία θα ζητηθεί από τους ειδικούς να κάνουν με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία την εισήγησή τους. «Θα τους συμβουλευτούμε και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις» ανέφερε.

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε οι ειδικοί να μας δώσουν το πράσινο φως το συντομότερο» προέτρεψε η κ. Κεραμέως.

Πηγή: Mega