Σάββας Σεχίδης,

Πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Δελμούζος, εκλεγμένος με τα Προοδευτικά Ρεύματα εκπαιδευτικών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πριν προχωρήσω στην τοποθέτησή μου θα ήθελα να δηλώσω για τα πρακτικά , κάτι που η ένταση της στιγμής δεν μας έδωσε την ευκαιρία χθες, ότι τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών είναι υπερ της Αλλαγής της ημερήσιας διάταξης για να συζητηθεί και το θέμα των διορισμών και του προσοντολογίου.

Προέρχομαι από τον Σύλλογο «Αλέξανδρος Δελμούζος»  στην περιοχή του οποίου σχεδόν ένα χρόνο πριν είχαμε την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά.

Μια λαίλαπα που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας /και την καταστροφή των περιουσιών τους.

Ανάμεσα στους πληγέντες ήταν συνάδελφοι μας, οικογένειες μαθητών μας αλλά και σχολικές μονάδες.

Αντιπροσωπία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκε την περιοχή .και είχε συναντήσεις με την Διευθύντρια εκπαίδευσης, με Δ/ντες σχολείων , με τον Δήμαρχο κι με άλλους φορείς.

Στις 30-7-2018 το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με απόφαση του, μας έκανε γνωστό πως «έχει γίνει δέκτης της πρόθεσης πολλών Συλλόγων Εκπαιδευτικών καθώς και των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών της Κύπρου να ενισχύσουν οικονομικά, μέσω της Ομοσπονδίας, τους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά. Για τον σκοπό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κατάθεση στον λογαριασμό της Δ.Ο.Ε. με αιτιολογία «για την ενίσχυση των πυρόπληκτων». Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην ίδια ανακοίνωση δεσμευόταν πως με απόλυτη διαφάνεια θα ανακοίνωνε όλα τα ποσά που θα είχαν κατατεθεί στο λογαριασμό καθώς και τη χρήση τους, αναλυτικά.

Μόλις χθες μίλησα με τους Δ/ντές των σχολείων που επλήγησαν ή είχαν πυρόπληκτους εκπαιδευτικούς ή οικογένειες μαθητών και τους ρώτησα αν υπήρξε κάποια βοήθεια ή ενίσχυση από τη Δ.Ο.Ε.   και η απάντησή τους ήταν αρνητική. Επίσης καμιά σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας δεν είδα παρά τη δέσμευσή της. Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν όπως προκύπτει από τον απολογισμό διατέθηκαν για το σκοπό που συγκεντρώθηκαν   αν όχι γιατί δεν διατέθηκαν τόσο καιρό . Και φυσικά θα πρέπει να απαντήσετε  στους εκπροσώπους των συλλόγων που κατέθεσαν χρήματα γι αυτό το σκοπό που πήγαν τα χρήματά τους.

Να σας ενημερώσω ότι εμείς/ ( το ΔΣ του Δελμούζου) τα χρήματα που συγκεντρώσαμε τα δώσαμε αμέσως σε 3 πυρόπληκτους συναδέλφους που κάηκαν ολοσχερώς τα σπίτια τους.

Ένα άλλο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι ότι στις 14 Οκτώβρη του 2018 ο Σύλλογος μου κατήγγειλε την Δ/ντρια Εκπ/σης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την άρνηση χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας στα μέλη του Συλλόγου για τη συμμετοχή τους  στην Τακτική Γενική Συνέλευσή.

Να σημειώσω ότι μέσα στο 2018 δεν είχαμε ζητήσει άλλη άδεια. Η καταγγελία στάλθηκε στη Δ.Ο.Ε. και θα περίμενε κανείς να την κάνει σημαία να βγεί δυναμικά και να στηρίξει τα μέλη της για το αυτονόητο συνδικαλιστικό τους δικαίωμα.

Δυστυχώς ακόμη περιμένουμε τη στήριξη της Ομοσπονδίας. Αντίθετα λίγες ημέρες μετά είδαμε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να καταγγέλλει Δ/ντρια σχολείου του Συλλόγου Κ. Σωτηρίου.

Επίσης αρκετά ερωτήματά του Συλλόγου μας προς την νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. ποτέ δεν απαντήθηκαν. Και το χειρότερο δεν έφτασαν ποτέ. Και ρωτώ πως γίνεται για το ίδιο θέμα ,για την ίδια ερώτηση να παίρνει ο σύλλογος Μενιδίου γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο και σε εμάς να μας λέει η ίδια η νομική σύμβουλος ότι δεν έλαβε ποτέ ερώτημα από τον δικό μας σύλλογο .

Όλα τα παραπάνω τα λέω για να ακούσουν οι σύνεδροι ότι κάτι δεν πάει καλά , κάτι δεν λειτουργεί καλά στην Ομοσπονδία. Φαίνεται καθαρά ότι τα μέλη της στο ΔΣ λειτουργούν παραταξιακά και είναι σίγουρο ότι αν   ήμουν και εγώ σε μια παράταξη που έχει μέλος στο ΔΣ της Ομοσπονδίας θα είχα και εγώ και ο σύλλογός μου άλλη αντιμετώπιση .

Κάποιοι νομίζουν πως η ομοσπονδία είναι τσιφλίκι τους και ότι μπορούν να βγάζουν αποφάσεις, καταγγελίες, γνωματεύσεις της νομικού συμβούλου κατά το δοκούν ανάλογα με τα παραταξιακά τους συμφέροντα , τις γνωριμίες κτλ. περιφρονώντας μεγάλους Συλλόγους όπως ο Σύλλογος Δελμούζος και τα 1000 περίπου μέλη του, που πάντα είναι συνεπέστατα στις υποχρεώσεις τους.

Θα πρέπει να καταλάβετε εσείς τα μέλη του ΔΣ ότι δεν είστε εκεί μόνο για τις παρατάξεις σας αλλά είστε εκπρόσωποι όλων των  συναδέλφων . Και είστε εκεί για να τους εξυπηρετείτε.

Αυτά είναι κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι που θέλουμε να αλλάξουμε στη ΔΟΕ. Τη λειτουργία της. Αλλά να ξέρετε ότι όσο δεν υπάρχει εκλογή του ΔΣ από τη βάση τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι κι εφέτος, μέσα σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν συνάδελφοι αντιπρόσωποι που εκλέχθηκαν στους Συλλόγους τους ως ανεξάρτητοι. Πόσο όμως ανεξάρτητοι είναι πραγματικά; Μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών του 2017 (που και τότε συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι ως ανεξάρτητοι) για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα σας πείσει. Από τους 608 αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από τους Συλλόγους όλης της χώρας μόνο οι 3 των «Προοδευτικών Ρευμάτων» απέδειξαν  την ανεξαρτησία τους στην πράξη όπως  και ο ένας αντιπρόσωπος της «Αντεπίθεσης». Όλοι μα όλοι οι άλλοι, οι δήθεν «ανεξάρτητοι», εντάχθηκαν, ψήφισαν και ενίσχυσαν τις μεγάλες κομματικές παρατάξεις.

Ποιος, όμως, είναι τελικά ο ρόλος των δήθεν «ανεξάρτητων»; Αυτός που ήταν πάντα. Να θολώνουν τα νερά   να αποπροσανατολίζουν και να παραπλανούν τους συναδέλφους, για να να αποσπούν την ψήφο τους και στη συνέχεια να την χαρίζουν στις κομματικές παρατάξεις τους , δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ως η «μακρά χείρα» της κυβερνητικής, κομματικής, παραταξιακής ή προσωπικής εξουσίας.

Δυστυχώς οι συνδυασμοί αυτοί που στους Συλλόγους εμφανίζονται ψευδεπίγραφα ως ανεξάρτητοι, ισχυρίζονται παραπλανητικά στους συναδέλφους ότι ακυρώνουν την πολιτική–κομματική- παραταξιακή τους ταυτότητα και διεκδικούν ψήφο δήθεν μόνο με καθαρά συνδικαλιστικά και συναδελφικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα οικειοποιούνται τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων, προκειμένου αυτή να μην εκφραστεί με την ενίσχυση των πραγματικά αγωνιστικών ανεξάρτητων συνδυασμών, μεταφέροντας τελικά  τις ψήφους και τη δύναμη των συναδέλφων, εν αγνοία τους, στην κομματική τους συνδικαλιστική παράταξη ενισχύοντας την.

Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματική παραταξιακή και ιδεολογική ταυτότητα καθενός από εμάς που κρινόμαστε.   Το βασικό κριτήριο της ανεξαρτησίας του κάθε υποψήφιου δεν είναι το τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά το κατά πόσο στην πράξη είναι ανεξάρτητος. Και αυτό θα το δούμε και σε λίγες ημέρες με τα αποτελέσματα των εκλογών.

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών θεωρούν απαράδεκτες αυτές τις τακτικές που ουσιαστικά εξαπατούν και προσβάλλουν τους συναδέλφους. Παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε τους αντιπροσώπους που νιώθουν πραγματικά ανεξάρτητοι και αποδεσμευμένοι από κόμματα, παρατάξεις και συμφέροντα, να προτάξουν αυτά που μας ενώνουν και επιβάλλουν τη συνεργασία μας. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να δώσουμε μηνύματα σε όλους τους συναδέλφους μας που αγωνιούν για την επομένη μέρα στην εκπαίδευση. Μπορούμε να συνυπάρξουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, να συμπορευτούμε μέσα σε ένα πλαίσιο θέσεων και αρχών για τα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση, τους συναδέλφους αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Κοιτάζουμε μπροστά, χωρίς προαπαιτούμενα, στεγανά, παρωπίδες, ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας