Ο ρόλος των δήθεν «ανεξάρτητων» αντιπροσώπων και συνδυασμών στους Συλλόγους και στις Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε..

Ολοκληρώνονται στους Συλλόγους όλης της χώρας οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των αντιπροσώπων για την 88η Γ.Σ. του κλάδου. Και εφέτος, όπως και στις προηγούμενες παρόμοιες εκλογές, εκτός από τις γνωστές κομματικές παρατάξεις του συνδικαλιστικού κατεστημένου, είδαμε να διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων και άλλοι δεκάδες συνδυασμοί που παρουσιάστηκαν ως ανεξάρτητοι καταφέρνοντας, μάλιστα, να εκλέξουν αρκετούς αντιπροσώπους για την 88η Γ.Σ. Πόσο όμως ανεξάρτητοι είναι πραγματικά αυτοί οι συνδυασμοί; Μια ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών του 2017 (που και τότε συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι ως ανεξάρτητοι) για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα σας πείσει. Από τους 608 αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από τους Συλλόγους όλης της χώρας μόνο οι 3 των «Προοδευτικών Ρευμάτων» απέδειξαν  την ανεξαρτησία τους στην πράξη όπως  και ο ένας αντιπρόσωπος της «Αντεπίθεσης». Όλοι μα όλοι οι άλλοι, οι δήθεν «ανεξάρτητοι», εντάχθηκαν, ψήφισαν και ενίσχυσαν τις μεγάλες κομματικές παρατάξεις. Ο συνημμένος πίνακας είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

Δυστυχώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο πλέον, πριν από τη διεξαγωγή εκλογών να εμφανίζονται διάφοροι συνδυασμοί που ενώ προέρχονται από συγκεκριμένες παρατάξεις, επιδιώκοντας να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν τους συναδέλφους ‘‘βαφτίζοντας’’ τους εαυτούς τους και τις παρατάξεις τους ως ανεξάρτητους. 

Ποιος, όμως, είναι τελικά ο ρόλος των δήθεν «ανεξάρτητων»; Αυτός που ήταν πάντα. Να παραπλανούν τους συναδέλφους, να αποσπούν την ψήφο τους και στη συνέχεια να την χαρίζουν στις κομματικές παρατάξεις τους , δίνοντας τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν ως η «μακρά χείρα» της κυβερνητικής , κομματικής, παραταξιακής  ή προσωπικής εξουσίας.

Δυστυχώς οι συνδυασμοί αυτοί που στους Συλλόγους εμφανίζονται ψευδεπίγραφα ως ανεξάρτητοι, συνήθως κρύβονται πίσω από το προσωπείο του «αντάρτη», ισχυρίζονται παραπλανητικά στους συναδέλφους ότι ακυρώνουν την πολιτική–κομματική- παραταξιακή τους ταυτότητα και διεκδικούν ψήφο δήθεν μόνο με καθαρά συνδικαλιστικά και συναδελφικά κριτήρια. Στην πραγματικότητα οικειοποιούνται τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων, προκειμένου αυτή να μην εκφραστεί με την ενίσχυση των πραγματικά αγωνιστικών ανεξάρτητων συνδυασμών, μεταφέροντας τελικά  τις ψήφους και τη δύναμη των συναδέλφων, εν αγνοία τους, στην κομματική τους συνδικαλιστική παράταξη ενισχύοντας την.

Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την πραγματική παραταξιακή και ιδεολογική ταυτότητα καθενός από εμάς που κρινόμαστε.  Το βασικό κριτήριο της ανεξαρτησίας του κάθε υποψήφιου δεν είναι το τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά το κατά πόσο στην πράξη είναι ανεξάρτητος.

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών θεωρούν απαράδεκτες αυτές τις τακτικές που ουσιαστικά εξαπατούν και προσβάλλουν τους συναδέλφους. Στην φετινή Γενική Συνέλευση του κλάδου παίρνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε τους αντιπροσώπους που νιώθουν πραγματικά ανεξάρτητοι και αποδεσμευμένοι από κόμματα, παρατάξεις και συμφέροντα, να προτάξουν αυτά που μας ενώνουν και επιβάλλουν τη συνεργασία μας. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να δώσουμε μηνύματα σε όλους τους συναδέλφους μας που αγωνιούν για την επομένη μέρα στην εκπαίδευση. Μπορούμε να συνυπάρξουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, να συμπορευτούμε μέσα σε ένα πλαίσιο θέσεων και αρχών για τα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση, τους συναδέλφους αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Κοιτάζουμε μπροστά, χωρίς προαπαιτούμενα, στεγανά, παρωπίδες, ιδεοληψίες και κομματικές αγκυλώσεις.

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη