www.ekpaideutikareumata.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.facebook.com/reumata

3-12-2017

Τα παιχνίδια δημάρχων, κομμάτων, συνδικαλιστικών παρατάξεων και συνδικαλιστών, πίσω από τις πλάτες των συναδέλφων νηπιαγωγών

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 22 Νοέμβρη 2017 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ προχώρησαν σε απεργία για τα πραγματικά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ- ΟΤΑ (Συνδικαλιστική Ανατροπή  και ΔΑΚΕ), στο κάλεσμα της για την απεργία, ανάμεσα στα άλλα διεκδικεί :

«Την άμεση ανάκληση των εξαγγελιών του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και την ακύρωση του προγράμματος που έχει σχεδιάσει και μεθοδεύει να εφαρμόσει για κατάργηση της Σχολής Τ.Ε. Προσχολικής Αγωγής και την διετή υποχρεωτική ένταξη των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στα Νηπιαγωγεία που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη κατάργηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και Παιδαγωγικού χαρακτήρα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Παιδαγωγών.»((https://www.poeota.gr/images/poe-ota-content/488/1042-2017site.pdf) 

Στη συνέχεια, μόλις χθες, στο τακτικό της συνέδριο στα Ιωάννινα ( 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017) η ΚΕΔΕ επικαιροποίησε  τη θέση της για τη διασφάλιση των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας και των εργαζομένων σε αυτές,  με έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Δηλαδή, η ΚΕΔΕ κατά πλειοψηφία μετά από εισήγηση του προέδρου της Γ. Πατούλη (Νέα Δημοκρατία) , ουσιαστικά, υιοθέτησε τη θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία αντιδρά στις εξαγγελίες Γαβρόγλου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ( epoli.gr) , την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ υποστήριξε και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.


Αναλυτικά τα ο ψήφισμα της ΚΕΔΕ αναφέρει :

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

«Η ΚΕΔΕ εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για την ένταξη παιδιών 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ζητάμε:

  • Την άμεση ανάκληση των δηλώσεων του υπουργείου Παιδείας και την διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής και όχι υποχρεωτικής ένταξης όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε όλες τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία).
  • Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα και την τήρησή των δηλώσεών του στις 9.5.2017  για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή – παιδικοί σταθμοί ή νηπιαγωγεία που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Επισημαίνουμε:

  • Η εφαρμογή της εξαγγελίας αυτής θα έχει δυσμενέστατες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους γονείς και τα παιδιά και κυρίως για αυτά που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Η καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα επιστημονικά δεδομένα και τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς κοινότητας και τις ανάγκες σύγχρονης οικογένειας.
  • Απαξιώνει, συρρικνώνει και αποδομεί ένα νευραλγικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι είναι στελεχωμένοι με εξειδικευμένο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό και παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι φανερές οι σκοπιμότητες και τα συντεχνιακά συμφέροντα που υποκρύπτονται πίσω από τις διατυπώσεις και τα αιτήματα της ΚΕΔΕ.  Τα ερωτήματα είναι εύλογα:

Είναι δυνατόν να επικαλείται η ΚΕΔΕ ότι η ένταξη της προσχολικής Αγωγής στο υπουργεί Παιδείας θα έχει «δυσμενέστατες εκπαιδευτικές συνέπειες για γονείς και παιδιά»;

Είναι δυνατόν να υποστηρίζει η ΚΕΔΕ ότι «η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση» είναι «αντιεπιστημονική»;

Ποιο είναι άραγε το κριτήριό τους, ποια η επιστημονική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων τους; Είναι σε θέση οι Δήμοι να παρέχουν υπηρεσίες παιδείας και εκπαίδευσης με το αζημίωτο, όντας οι «Πρωταθλητές στη διαφθορά», όπως προκύπτει από έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  το 2017; Πώς μπορεί να είναι αξιόπιστοι να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό έργο;

Δεν μπορούμε, όμως, να μη θέσουμε τα ίδια ερωτήματα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών, καθώς και στα κόμματα τα οποία υπηρετούν.

Συμφωνούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών, και ειδικά αυτές που εκφράζουν κομματικές λογικές, με τους συνδικαλιστές  της  ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ που ψήφισαν ανακοίνωση (15/11/2017), στην οποία προβάλλουν ως αίτημα την κατάργηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής; Αν όχι, γιατί δε διατυπώνουν τη διαφωνία τους;

        Συνυπάρχουν αυτοί οι συνδικαλιστές  ως μέλη των ίδιων παρατάξεων, μαζί και με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ, στην ίδια παράταξη στην ΑΔΕΔΥ; Σε ποια κόμματα και με ποιους συνυπάρχουν οι δήμαρχοι που πρότειναν και στήριξαν το ψήφισμα της ΚΕΔΕ; Ποιες παρατάξεις , τελικά,  εμπαίζουν τους συναδέλφους νηπιαγωγούς λέγοντας κάθε φορά άλλα, ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο μιλούν;

Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» υπερασπίστηκαν από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν σταθερά και αταλάντευτα να υπερασπίζονται τη δίχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν προσχολική Αγωγή ενταγμένη σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο εκπαιδευτικό σύστημα. Διεκδικούν :

Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .

Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής χωρία καμία αλλαγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.

Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη