Πριν δυο χρόνια, μέσα στην πανδημία, οι πρωτοφανείς αντιδράσεις των μαχόμενων   εκπαιδευτικών ανάγκασαν την ηγεσία της ΔΟΕ να κηρύξει αποχή από τις κατάπτυστες ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια . Ο κλάδος με το συντριπτικό του 95% απόχης , υποχρέωσε την κυβέρνηση στην πρώτη της πολιτική ήττα. Όσο και να προσπάθησαν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα να αποκρύψουν αυτό το κορυφαίο πολιτικό γεγονός, το προφίλ του ανίκητου πρωθυπουργού και της λαοφιλούς υπουργού είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα .

Και ενώ θα περιμέναμε η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να επανακαθορίσει τη στάση της, ανερυθρίαστα, προσβάλλοντας την εκπαιδευτική κοινότητα, προκηρύσσει τις εκλογές των αιρετών αποκλειστικά με ηλεκτρονική κάλπη , το Σάββατο 5 Νοεμβρίου !

Πιο ξεκάθαρο μήνυμα για τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για την επιβολή του νόμου Χατζηδάκη και την κατάργηση επί της ουσίας των συνδικαλιστικών διαδικασιών δεν θα μπορούσε να δοθεί, καταδεικνύοντας ότι η πανδημία ήταν το πρόσχημα πριν δύο χρόνια για την αναγκαιότητα των ηλεκτρονικών εκλογών για υγειονομικούς λόγους.

Δυστυχώς οι Συνδικαλιστικές Παρατάξεις που μας εκπροσωπούν στη ΔΟΕ (πλην Παρεμβάσεων), «έτρεξαν» με την Αρ Πρωτ. 163/10-10-22 ανακοίνωσή τους να βάλουν και τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση των ψηφοδελτίων ,ώστε να πιέσουν τους εκπαιδευτικούς για την πλήρη υποταγή του κλάδου στις εντολές του υπουργείου. Ο κατήφορος των παρατάξεων, στις οποίες εντάσσεται πια και η ΑΣΕ(ΠΑΜΕ) μιας και την υπογράφει, που συντάσσονται πίσω από την υπουργό παιδείας δεν έχει τέλος, , παρά τους λεονταρισμούς περί του αντιθέτου,

Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών, η ανεξάρτητη συνδικαλιστική παράταξη, δηλώνουν απερίφραστα πως θα απέχουν από τις ηλεκτρονικές διαδικασίες των εκλογών. Μέχρι την ημερομηνία των εκλογών καλούν τα μέλη τους σε αγώνα, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από αυτές .

Πιστοί στις αρχές και στις θέσεις μας καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να σταματήσουν «το κρυφτούλι» που παίζουν μεταξύ τους και να απέχουν ξανά από τις εκλογές παρωδία της κας Κεραμέως.

Τι στα αλήθεια άλλαξε αυτά τα δύο χρόνια από την πλευρά του υπουργείου για να το «επιβραβεύσουμε» με τη συμμετοχή μας σε αυτές;

  • Μήπως οι συνεχείς προσφυγές της υπουργού παιδείας στη δικαιοσύνη σε κάθε αντίδραση μας στην εκπαιδευτική πολιτική;
  • Η επιβολή του μέντορα και του συντονιστή ή των εκπαιδευτικών ομίλων με ανταμοιβή μόρια!!!
  • Η γραφειοκρατία και ο φόρτος εργασίας των εκπαιδευτικών με άσχετα αντικείμενα από την εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Η επιμονή στην αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εφοβισμού των εκπαιδευτικών;

Η πολιτική συγκυρία - λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές - δίνει την ευκαιρία στον κλάδο μας να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Η αποχή μας από τις εκλογές των αιρετών αποκλειστικά με ηλεκτρονική κάλπη αποτελεί την απάντηση μας :

  • Στο θράσος της κας Κεραμέως που προσβάλει το 95% των εκπαιδευτικών.
  • Στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού, που επιχειρείται, μέσα από μια διαδικασία, διαβλητή, απόλυτα ελεγχόμενη κεντρικά από το υπουργείο, με ψήφο που μπορεί να αλλάξει έως πέντε φορές, χωρίς να διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η ταυτοπροσωπία του ψηφοφόρου .
  • Στον νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος με τις διατάξεις του ποινικοποιεί την δράση των σωματείων.
  • Στον αυταρχισμό της αυτοαξιολόγησης και την τρομοκρατία ατομικής αξιολόγησης.
  • Στους καθηλωμένους μας μισθούς , που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια .
  • Στην προσπάθεια του υπουργείου να δυναμιτίσει το δημοκρατικό κλίμα στους συλλόγους διδασκόντων, την αποδυνάμωσή τους και την εγκαθίδρυση του διευθυντή- μάνατζερ- επόπτη και αξιολογητή..

Συνάδελφοι ,

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη όλοι οι εκπαιδευτικοί με την αποχή μας από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αλλά και την αγωνιστική συμμετοχή μας στη μεγάλη απεργία στις 9 του μήνα θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής .

Ανυποχώρητος αγώνας για παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία και για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Όλες και όλοι συμμετέχουμε στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν.