Τα τρικ Κατρούγκαλου: Μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς
Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί αντικίνητρο για τη συνέχιση της ασφάλισης του εργαζομένου μετά τα 25 χρόνια

Τα τρικ Κατρούγκαλου: Μικρότερες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς

Μετά τα 25 χρόνια εργασίας δεν θα συμφέρει κανέναν εργαζόμενο να ασφαλίζεται αν εφαρμοστεί (ως έχει) το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό, το οποίο στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης χαρακτηρίζουν παγκόσμια πρωτοτυπία. Με το σχέδιο αυτό, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης μετά τα 25 θα έχει ένας εργαζόμενος τόσο αναλογικά μικρότερη σύνταξη θα λαμβάνει συγκριτικά με όσους έχουν λιγότερο εργασιακό βίο. Αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι να δημιουργηθεί αντικίνητρο για τη συνέχιση της ασφάλισης του εργαζομένου μετά τα χρόνια αυτά και να διογκωθούν η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή.
Αποκαλυπτικοί είναι οι πίνακες με τα παραδείγματα που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Οπως προκύπτει από αυτούς, όσο αυξάνονται οι αποδοχές του ασφαλισμένου τόσο μειώνεται η ανταποδοτικότητα των εισφορών ενώ όσο αυξάνουν τα έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης! Ετσι π.χ. εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ και 24 χρόνια εργασίας, σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, προβλέπεται να πάρει σύνταξη περίπου όσο και με το ισχύον καθεστώς ενώ όσο αυξάνονται τα χρόνια εργασίας τόσο περισσότερο μειώνεται η σύνταξη συγκριτικά με σήμερα.
Οπως έχει επισημανθεί, το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει μεγαλύτερες μειώσεις στις νέες συντάξεις (έως 30%) για όσους ασφαλισμένους καταβάλλουν για πολλά χρόνια εισφορές στο σύστημα. Ετσι, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, επιδοκιμάζονται οι ασυνεπείς και τιμωρούνται όσοι με ασφαλιστική συνείδηση και συνέπεια κατέβαλαν τις εισφορές τους και τροφοδότησαν το σύστημα.
Το θέμα της μη ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών έχει προκαλέσει τη μεγάλη αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης. Μάλιστα, το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στις νέες συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους δανειστές στις 4 Απριλίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει στην εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού συστήματος που θα ενισχύει τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης, παρά την αντίθεση των δανειστών που ζητούν μεγαλύτερη αναλογία εισφορών - παροχών. «Αυτά είναι εκτός συμφωνίας. Αφού πιάνουμε τους στόχους, το πόσο αναδιανεμητικό είναι το σύστημα είναι θέμα της πολιτικής τής κυβέρνησης» φέρεται ότι είπε ο Κατρούγκαλος στους θεσμούς.
 
ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες της διαπραγμάτευσης κατέθεσε δύο προτάσεις με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα. Η πρώτη πρόταση προβλέπει χαμηλότερη εθνική σύνταξη 320 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης αντί 384 και ποσοστά αναπλήρωσης από 0,60% για την πρώτη 15ετία (αντί 0,80% που προέβλεπε η πρόταση Κατρούγκαλου) έως 2,40% για τη 40ετία.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη διατήρηση του ύψους της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για την 20ετία, αλλά ρίχνει χαμηλότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης ώστε η τελική δαπάνη να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τα ποσοστά ξεκινούν από 0,45% για τη δεκαετία και φτάνουν έως 2% για τη 40ετία. Αυτό θα σήμαινε ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15-25 έτη ασφάλισης που, σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου, κυμαίνονται από 475 έως 560 ευρώ, θα μειωθούν επιπλέον κατά 15%.

Η πρόταση προβλέπει επιπλέον μειωμένη εθνική σύνταξη στα 340 ευρώ για 15-19 χρόνια ασφάλισης.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη μείωση έως 30% στις νέες συντάξεις (για όσους υποβάλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ), με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου:
* Ερχεται η μείωση κατά 20% των επικουρικών συντάξεων που είναι το επικρατέστερο σενάριο.
*  Ερχεται η μείωση κατά 30% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
*  Σχεδιάζεται μείωση του εφάπαξ βοηθήματος κατά 15%-20%.
Καταργείται το ΕΚΑΣ - αρχίζει από φέτος και ολοκληρώνεται το 2018 για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ