ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΜΜ

Εβδομάδα κινητοποιήσεων σε συγκοινωνίες και μεταφορές

 

Εβδομάδα κινητοποιήσεων είναι αυτή που αρχίζει αύριο, για τον κλάδο των μεταφορών και τις συγκοινωνίες.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων σε συγκοινωνίες και μεταφορές

Έτσι, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από τις 11 π.μ. Έως τις 4 μ.μ. το μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ, τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ καθώς οι εργαζόμενοί σ΄αυτά έχουν εξαγγείλει πεντάωρη στάση εργασίας, ενώ στο διάστημα αυτό κανονικά θα κινηθούν οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών, διεκδικώντας μείωση της τιμής του εισιτηρίου, το οποίο αυξάνεται από σήμερα στα 1,40 ευρώ με διάρκεια 1,5 ώρας, προσλήψεις τακτικού προσωπικού, αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τις αστικές συγκοινωνίες, διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων και δημιουργία νέων γραμμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δε θα κινηθούν καθόλου τα τρόλεϊ, τα τρένα, οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και τα ταξί, οι εργαζόμενοι των οποίων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας. Συγκεκριμένα, τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ αφού οι εργαζόμενοι προκήρυξαν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα πραγματοποιούν δρομολόγια από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, ενώ κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εκείνης της ημέρας αφού πιθανότατα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δε θα προβούν σε κινητοποιήσεις.

ΦΟΡΤΗΓΑ

Την ίδια στιγμή με νέο μέτωπο αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη η κυβέρνηση από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς ήδη αρκετές Ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

«Μετά την πανελλαδική απεργία της Πέμπτης δε σταματάμε. Δε συμφωνήσαμε σε τίποτα με το υπουργείο» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης. Αντίστοιχη απόφαση έχει ήδη λάβει και το Σωματείο Ιδιοκτητών Β. Ελλάδας ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις και των υπόλοιπων σωματείων, οι οποίες ωστόσο θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

Οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό υποστηρίζοντας ότι ότι εάν αυτά ισχύσουν, θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 38% τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν η φορολογία με τους συντελεστές 29% και 33%, η προκαταβολή του φόρου (100%) για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.

Παράλληλα οι αυτοκινητιστές ζητούν να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται από ελληνικά φορτηγά που έχουν «βαφτιστεί» βουλγαρικά και υπολογίζονται σε περισσότερα απο 5.000 και να ενεργοποιηθούν τα μικτά κλιμάκια ελέγχων.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ