Αλλαγές στα σχολεία της Γερμανίας φέρνουν οι πρόσφυγες

300.000 προσφυγόπουλα αναμένονται φέτος-Πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς
Αλλαγές στα σχολεία της Γερμανίας φέρνουν οι πρόσφυγες
4

300.000 παιδιά προσφύγων θα έρθουν φέτος στη Γερμανία και κατ’ επέκταση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μια πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα το εκπαιδευτικό σύστημα.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Κολωνία η Didacta, η μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο που αφορά την εκπαίδευση. Στα περίπτερα με διδακτικό υλικό για το μάθημα των γερμανικών ως ξένης γλώσσας η κίνηση είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές αναζητούν επειγόντως βιβλία που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στο μάθημα με προσφυγόπουλα. Μεταξύ αυτών των εκπαιδευτικών είναι και η Γκβέντολιν Ντεμπόβσκι που διδάσκει σε σχολείο στην πόλη Ράτινγκεν μια τάξη υποδοχής προσφύγων. «Έχουμε 21 παιδιά ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών. Κάποια έχουν μεγάλη σχολική εμπειρία, κάποια δεν ξέρουν ούτε την αλφαβήτα», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ντεμπόβσκι.

Πολλοί εκπαιδευτικοί στη Γερμανία αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις το 2016 θα έρθουν περίπου 300.000 προσφυγόπουλα στη Γερμανία και κατ επέκταση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Προς αναζήτηση νέου σχολικού μοντέλου

Γι' αυτό και το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τη φετινή έκθεση της Didacta ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος της έκθεσης Βασίλης Φθενάκης ζητά νέα μοντέλα διδασκαλίας: «Δεν θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο στην εκμάθηση της γλώσσας. Πρέπει επίσης να στηρίξουμε τα παιδιά ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους όσον αφορά τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα» επισημαίνει προς τη DW. Σε αυτό συμφωνεί και ο Νόρμπερτ Χόκε από το εκπαιδευτικό συνδικάτο ο οποίος εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα αλλάξουν το εκπαιδευτικό σύστημα ριζικά. «Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνο εάν παρακάμψουμε τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας που είχαμε μέχρι τώρα. Με τα παιδιά των προσφύγων δεν μπορούμε απλά να ανοίγουμε ένα βιβλίο και να μετά να ετοιμάζουμε διαγώνισμα».

Αμφιλεγόμενες μέθοδοι διδασκαλίας

Στο μεταξύ οι γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι σχολικών βιβλίων ανταποκρινόμενοι στη νέα πρόκληση εκδίδουν νέο διδακτικό υλικό, στο οποίο τείνουν να χρησιμοποιούν μεθόδους εκμάθησης της γλώσσας μέσω του παιχνιδιού. Μπορεί αυτό να ενδείκνυται στην περίπτωση των μικρών παιδιών, ωστόσο τα μεγαλύτερα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι, όπως παρατηρεί η Γκβέντολιν Ντεμπόβσκι, δεν παρακολουθούν καν όταν το διδακτικό υλικό είναι πολύ παιδικό. Πάντως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να ενταχθούν με επιτυχία τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο και στη γερμανική κοινωνία. Όλοι επίσης παραδέχονται ότι τα προσφυγόπουλα έχουν μεγάλη διάθεση να παρακολουθήσουν το μάθημα. «Έχουμε την εντύπωση ότι τα παιδιά χαίρονται που βρίσκονται στο σχολείο και εμάς μας αρέσει να τους κάνουμε μάθημα», συμφωνούν οι καθηγητές. Έλενα Μπερς / Αλεξάνδρα Κοσμά