Στον ΟΟΣΑ και πάλι οι μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
Μελέτη-εξπρές για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ανέθεσε στον ΟΟΣΑ το υπουργείο Παιδείας.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς, ο υπουργός Παιδείας ανέθεσε στον ΟΟΣΑ τη σύνταξη νέας, εστιασμένης μελέτης-επισκόπησης της «ανάπτυξης και εφαρμογη?ς εκπαιδευτικη?ς πολιτικη?ς στην Ελλάδα».
Ουσιαστικά η μελέτη θα επικαιροποιήσει τα συμπεράσματα προηγούμενης ανάλογης μελέτης του ΟΟΣΑ, που είχε συνταχθεί το 2011.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η διάρκεια υλοποίησης του νέου έργου είναι μικρή (η μελέτη πρέπει να παραδοθεί στις 15 Δεκεμβρίου) και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 95.000 ευρώ.
Επιπλέον, η εκπαιδευτική κοινότητα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη νέα μελέτη, δεδομένου ότι η προηγούμενη είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης καθώς, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, περιελάμβανε αρκετές ανακρίβειες και αλχημείες.
Για παράδειγμα, έλεγε ότι η χώρα μας διαθέτει μικρό αριθμό μαθητών ανά εκπαιδευτικό συγκριτικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, χωρίς όμως να υπολογίζει τη νησιωτικότητα και τα πολλά ορεινά και δυσπρόσιτα σχολεία της Ελλάδας, παράγοντες δηλαδή που δεν υπάρχουν στις άλλες χώρες και καθιστούν παραπλανητική την αναλογία.
Ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος είπε στην εφημερίδα ότι οι εκπαιδευτικοί, παρότι έχουν πικρή εμπειρία από την προηγούμενη μελέτη του ΟΟΣΑ, θα περιμένουν τα νέα συμπεράσματα για να αποφασίσουν τις κινήσεις τους.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που θα επανεξεταστούν:
- Διαδικασίες διαμόρφωσης του προϋπολογισμού των δαπανών για την Εκπαίδευση.
- Τρόποι για την αύξηση της παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολείων, των πανεπιστημίων και άλλων μεταλυκειακών θεσμών.
- Κατάρτιση και ανάπτυξη για αποτελεσματική σχολική διοίκηση. Επιμόρφωση των στελεχών της Εκπαίδευσης.
- Ανάπτυξη ολοήμερων σχολείων.
- Διασυνδέσεις μεταξύ ερευνητικών ινστιτούτων, πανεπιστημίων και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.
- Διαδικασίες για την αξιόπιστη παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης.