Τη χαριστική βολή στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας αναμένεται να δώσουν - αν γίνουν αποδεκτές - οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις κ.ά.) την ίδια ώρα που οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και πλέον οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι με ευέλικτες και υποαμειβόμενες μορφές απασχόλησης.
Επιθυμία της κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά, οι οποίες επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα, είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης κινείται στον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.
 
Οι απαιτήσεις - φωτιά των δανειστών για τα εργασιακά και οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης

Το μεγάλο παζάρι για τις συμβάσεις και τους μισθούς των νέων

 

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2016 08:00 |
Η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων είναι σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, βασικός στόχος της κυβέρνησης
Το μεγάλο παζάρι για τις συμβάσεις και τους μισθούς των νέων
 
 
 
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν τα εξής:
Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.
 
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι είχε εισηγηθεί να κριθούν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας για τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ ως μη συμβατές με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις. Στηριζόμενοι σε αυτήν την οδηγία οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με 100-300 άτομα στο 10% του μόνιμου προσωπικού (έναντι του 5%) και απεμπλοκή του κράτους από κάθε σχετική απόφαση. Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιταχθεί σε μια τέτοια προοπτική και μέχρι τώρα αρνείται να εισέλθει σε κατ' ουσίαν συζητήσεις με τους θεσμούς για τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας να περιμένουν αμφότεροι τη μελλοντική έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.
 
Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα το 50%+1 ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. H νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου σε  δηλώσεις της το  Σαββατοκύριακο επεσήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. «Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ» είπε.

Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σημείωσε ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους. «Εχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας», είπε, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων», η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Θα επιμείνουμε σε αυτό» τόνισε.

Για τις ομαδικές απολύσεις είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από σειρά κανόνων που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας ευνοϊκότερης ρύθμισης, είπε και σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων. Τέλος, για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.