Στις κουζίνες του μέλλοντος, θα μπορούμε να μαγειρεύουμε σούπες, ζυμαρικά και κεφτεδάκια απευθείας από έξυπνες συσκευές, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και απορρίμματα τροφίμων
Άρδην θα αλλάξουν οι διατροφικές μας συνήθειες με΄σα σε λίγα χρόνια
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από απόβλητα, οι σούπες με πικραλίδα, τα noodles με φύκια και τα κεφτεδάκια που έχουν προκύψει από τρισδιάστατη εκτύπωση δεν αποτελούν πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά μια πιθανή διατροφή του μέλλοντος.
Η «μελλοντολόγος» Δρ. Μόργκαν Γκέι με ειδική ενασχόληση με την μαγειρική, μαζί με τον κλιματολόγο Δρ. Τζόζεφ Πουρ, παρουσίασαν μια μελέτη που δείχνει πώς θα αλλάξει η διατροφή μας έως το 2050.
Αλλάζουν όλα από την κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις επόμενες δεκαετίες, η διατροφή της ανθρωπότητας θα αλλάξει υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, των νέων τεχνολογιών και της ανάγκης για βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα, τα πιάτα αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακά συστατικά: σόργο, φύκια, σπόρους κολοκύθας, ακόμη και πικραλίδες (ανθοφόρο ποώδες πολυετές φυτό).
Το σόργο (Sorghum) είναι γένος αγγειόσπερμων μονοκότυλων φυτών της οικογένειας αγρωστώδη ή αγρωστίδες (Gramineae) που ανήκει στην ομάδα των σιτηρών.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα που εκτυπώνονται σε τρισδιάστατη εκτύπωση θα γίνουν συνηθισμένα. Στις κουζίνες του μέλλοντος, θα μπορούμε να μαγειρεύουμε σούπες, ζυμαρικά και κεφτεδάκια απευθείας από έξυπνες συσκευές, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά και απορρίμματα τροφίμων.
Μετάβαση σε έναν «κλειστό κύκλο»
Επιπλέον, είναι δυνατή η μετάβαση σε έναν «κλειστό κύκλο»: ορισμένα είδη ένδυσης θα προσαρμοστούν για την καλλιέργεια βρώσιμων φυτών. Αυτό θα αποτελέσει μέρος της οικολογικής τάσης για τη μείωση των αποβλήτων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι το 2050, όχι μόνο τα προϊόντα θα αλλάξουν, αλλά και η ίδια η προσέγγιση στα τρόφιμα. Η συλλογική διατροφή θα γίνει της μόδας, η αστική γεωργία θα γίνει πιο δημοφιλής και οι συνηθισμένες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ θα γίνουν παρελθόν.
Η Δρ. Γκέι πιστεύει ότι παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, «το μαγείρεμα και η κατανάλωση φαγητού μαζί θα παραμείνουν ένα σημαντικό μέρος της σύνδεσής μας με τη φύση και μεταξύ μας».
«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, θα μεταβούμε σε καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία και τη θερμότητα, πολλές από τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος - για χάρη του πλανήτη και της δικής μας υγείας», λένε οι ειδικοί.