Συνεχίζει να σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας η φονική και καταστροφική κακοκαιρία Daniel, με ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με το νεότερο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης εστάλη, μάλιστα, μήνυμα από το 112 για τον Παλαμά Καρδίτσας ώστε όσοι βρίσκονται σε υπόγεια και ισόγεια να απομακρυνθούν λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, μίλησε στο MEGA αναφέροντας ότι από τις 4 παρά 20 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά. "Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί", είπε.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Κλειστή η Εθνική Οδός από Λαμία μέχρι Κατερίνη

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και ακινητοποιημένων οχημάτων σε τμήματα της ΠΑΘΕ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Α/Δ ΠΑΘΕ και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από Λαμία έως Κατερίνη.

Οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στον κάμπο

Ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα είναι τρεις νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα κόπηκε επίσης στα δύο, όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Μέχρι και χθες το βράδυ οι περιοχές που δέχθηκαν ανελέητο χτύπημα από ισχυρές καταιγίδες ήταν οι Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα με ολόκληρες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες. Οι καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές είναι ανυπολόγιστες ενώ η Πολιτική Προστασία με συνεχόμενα μηνύματα μέσω του 112 έχει προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, απαγόρευση κυκλοφορίας και σε προτροπές προς κατοίκους να εγκαταλείψουν υπόγεια και ισόγεια ανεβαίνοντας σε υψηλότερους ορόφους όπου είναι εφικτό.

Αργά χθες το βράδυ εστάλη ακόμα ένα μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από τη Νομή Τρικάλων και την Πύλη Τρικάλων, αλλά και στους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω πλημμυρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη.

Μάλιστα τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού παρέσυραν το βράδυ την παλιά γέφυρα "Γκίκα" της Πύλης Τρικάλων. Η γέφυρα, μετά την κατασκευή της νέας δίπλα, χρησιμοποιούνταν σαν πεζογέφυρα.

Ως το απόγευμα τα έντονα φαινόμενα

Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και τη βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.