Το μίνι ασφαλιστικό του Χατζηδάκη σαρώνει όσα άφησε η
τρόικα! Φιάσκο η ρύθμιση της παραγραφής οφειλών
Την αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο από 2 έως 7 έτη περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως τις 24 Νοεμβρίου. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, το «πόνημα» του υπουργού Εργασίας περιλαμβάνει όλο το πακέτο διατάξεων για την υφαρπαγή της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και τη ρύθμιση-φιάσκο για την παραγραφή ασφαλιστικών οφειλών, από την οποία τελικά θα ωφεληθούν ελάχιστοι.
Παρά τους πανηγυρισμούς για το τέλος των Μνημονίων, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μία διάταξη που ούτε η τρόικα δεν κατάφερε να περάσει στα χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010-2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε), το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται με βάση τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015, εφόσον αυτά συμπληρωθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αντιθέτως, αν τα όρια ηλικίας που ίσχυαν μέχρι τον νόμο 4336/2015 δεν συμπληρώνονται εντός του 2022, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας τα έτη 2010-2012 δεν δικαιούνται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011, αλλά δεν συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με βάση τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2015 δεν δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022, αλλά θα δικαιούται μειωμένη σύνταξη μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του.
Σε ό,τι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, με τις επιχειρούμενες αλλαγές τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυξάνονται από 7 σε 9, ώστε να αποκτήσει η κυβέρνηση πλειοψηφία σε αυτό, και συστήνεται θέση διοικητή, ο οποίος δεν θα είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά θα διορίζεται από τον υπουργό Εργασίας. Επιπλέον, ο διοικητής θα έχει τη δυνατότητα εκχώρησης του συνόλου της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου σε ανώνυμη εταιρία, που συστήνεται γι’ αυτόν τον σκοπό. Ομως, εκ του νόμου η εταιρία αυτή δεν θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τα μέλη του ΜΤΠΥ, καθώς δεν θα είναι μέτοχοι σε αυτήν! Επομένως, η περιουσία-φιλέτο του Ταμείου γίνεται βορά σε μία εταιρία η οποία δεν θα λογοδοτεί στους ιδιοκτήτες της.
Επίσης, ελάχιστοι θα ωφεληθούν από την πολυδιαφημισμένη μείωση του χρόνου παραγραφής από 20 σε 10 έτη για τις ασφαλιστικές οφειλές. Αφενός μεν γιατί αφορά μόνο τις μη βεβαιωμένες οφειλές, αφετέρου δε γιατί τον τελευταίο χρόνο το ΚΕΑΟ απέστειλε πάνω από μισό εκατομμύριο «ραβασάκια» σε οφειλέτες ώστε να διακόψει την παραγραφή.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, επιταχύνεται ο χρόνος καταβολής των ποσών που θα προκύψουν από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2023, καθώς εισάγεται ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΚΥΑ για την αναπροσαρμογή τους θα εκδίδεται στο εξής μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού. Μονιμοποιείται, επίσης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ δημιουργείται ενιαίο πλαίσιο για τα άτομα με αναπηρία σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης, με άρση της διάκρισης σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους που προβλεπόταν μέχρι τώρα.