Για επανεμφάνιση της νόσου το φθινόπωρο μιλούν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις ασφαλείας. Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση για πιθανό νέο επιδημικό «κύμα».
Μπορεί το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, ωστόσο ήδη οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ιός ήρθε για να μείνει και προειδοποιούν για δεύτερο «κύμα» το φθινόπωρο.
Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική, ωστόσο το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο φαίνεται να αργεί, η επιστημονική κοινότητα είναι ανήσυχη για το τι μέλλει γενέσθαι όταν η πανδημία επανεμφανιστεί.
Μιλώντας σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο παν. Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γιώργος Σουρβίνος, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει προετοιμασία για δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, αλλά έχουμε κερδίσει χρόνο με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχει υπάρξει κάποιο φάρμακο που να αντιμετωπίζει τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρβίνος. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως «η συμπεριφορά του πληθυσμού αποτελεί εχέγγυο για την άρση των μέτρων». «Έχουμε αποκτήσει γνώση για τη συμπεριφορά που θα έχουμε όταν χαλαρώσουν τα μέτρα. Εξακολουθούν οι κανόνες του σωστού πλυσίματος χεριών και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5-2 μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σουρβίνος. Ερωτηθείς για το αν ο νέος κορωνοϊός θα επηρεαστεί από την ζέστη ο κ. Σουρβίνος απάντησε ότι «δεν έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά αν κρίνουμε με βάση άλλους κορωνοϊούς αυτοί δεν μεταδίδονται σε τόσο μεγάλο βαθμό και αναστέλλονται σε ζεστούς και υγρούς καιρούς».
Ο κ. Σουρβίνος χαρακτήρισε «ιδανικό» το μοντέλο που ακολούθησε η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός στην επόμενη φάση να πραγματοποιούνται μαζικά τεστ και όπως είπε «υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων σε σχέση με τα κρούσματα που καταγράφηκαν με τα μοριακά τεστ αλλά και αυτό θα μας δώσει την πραγματική εικόνα της κυκλοφορίας του κορωνοϊού στον πληθυσμό, καθώς μπορεί να έχουμε μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών».
Και ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας χθες στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα, είπε ότι η χαλάρωση των μέτρων θα έρθει αμέσως μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ δεν είναι γνωστό αν οι πολίτες θα συνεχίσουν να μετακινούνται, στέλνοντας τα σχετικά sms.
«Αν αυτός είναι ένας τρόπος να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, τότε είναι χρήσιμο. Αν όμως οι πολίτες συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα που υπάρχει ακόμα και πιθανότατα θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, και ανταποκριθούν στις οδηγίες, ίσως να μην χρειάζεται», τόνισε ο κ. Γώγος, κάνοντας κι αυτό λόγο για δεύτερο επιδημικό «κύμα».
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στις 15 Απριλίου είχε δηλώσει πως «σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορωνοϊούς. Με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά την πορεία του νέου ιού. Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού, τους επόμενους χειμώνες, μετά το αρχικό σοβαρό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες». Έκανε λόγο για έναν ιό «που θα μείνει μαζί μας μήνες» αν και «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι» και σημείωσε ότι ο ιός μπορεί να κάνει εξάρσεις το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πιθανότητες να «εισαχθεί» στη χώρα μας μέσω ταξιδιωτών, όπως συμβαίνει και με τον ιό της γρίπης. «Επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα υγείας μας» είχε επισημάνει, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη ύπαρξης ενός εμβολίου ή μιας αποτελεσματικής.
«Το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει, όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες. Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό», είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ.
Πώς προετοιμάζεται η κυβέρνηση
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προ ημερών είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού παράλληλα με τη μάχη που δίνει για τον περιορισμό της τωρινής πανδημίας. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι στο τέλος αυτής της φάσης όλα τα μέτρα που ελήφθησαν, οι οδηγίες που δόθηκαν, τα πρωτόκολλα, οι αλγόριθμοι, τα στατιστικά στοιχεία, όλα τα data δηλαδή, θα αξιολογηθούν σε ψυχρό πλέον χρόνο, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, θα σχεδιαστεί άμεσα πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ένα τυχόν δεύτερο κύμα. Και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, εντός του καλοκαιριού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις κατάλληλες κινήσεις προσαρμογής, που έχουν να κάνουν με την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο ανασχεδιασμός των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποσκοπεί:
- Στη λειτουργία Κέντρων Υγείας αποκλειστικά για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19
- Στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, με ήπια συμπτώματα που δεν χρήζουν νοσηλείας, σε δομές της ΠΦΥ
- Στην παραπομπή από την ΠΦΥ των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας στα νοσοκομεία
- Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο, που δεν αφορά λοίμωξη του αναπνευστικού, από τις υπόλοιπες δομές της ΠΦΥ. Και όλα αυτά με τη χρήση της τηλε-ιατρικής για τους ασθενείς με COVID-19 και το ηλεκτρονικό μητρώο για την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με COVID-19, με στόχο τη διασφάλιση της συνεχούς φροντίδας τους
Πάντως, τόσο την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων όσο και στην περίπτωση που επανεμφανιστεί το φθινόπωρο ο ιός, και σε ατομικό επίπεδο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Έτσι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί σε κάθε τόνο οι πολίτες πρέπει να συνεχίζουν να τηρούν τις τρεις βασικές αρχές προστασίας από τον κορωνοϊό: τήρηση φυσικής απόστασης, υγιεινή χεριών και χρήση μάσκας όταν δεν μπορούν να τηρούν τις αποστάσεις.