Παρουσιάζεται την Τρίτη 3/12 το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία - Προβλέπεται η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων ιδρύεται νέα αρχή για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων βάσει της οποίας θα γίνεται η χρηματοδότηση
Την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και την καθιέρωση Εθνικού απολυτηρίου για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Με βάση το σχέδιο που προωθείται ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τη βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη ενώ το πιστοποιημένο εθνικό απολυτήριο Θα ανοίγει την πόρτα στην τριτοβάθμια. Το νομοσχέδιο θα παρουσιάσει η υπουργός παιδείας Νίκη κεραμέως με τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη. Στις βασικότερες θεσμικές αλλαγές αξίζει να επισημανθεί ότι η αρχή διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα αντικατασταθεί από την Εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ). Η αρχή που θα προκύψει Θα ενισχυθεί με νέες αρμοδιότητες. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ράβε-ξήλωνε δεν σταματά σε αυτή τη χώρα κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Και δεν μπορούμε να δούμε και πως αποδίδει κάθε σύστημα στο βάθος του χρόνου, δεδομένου ότι κάθε 2 έως 6 χρόνια γίνονται αλλαγές από Υπουργό σε υπουργό.
Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων
Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να συνδέεται η αξιολόγηση σε κάποιο ποσοστό με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για πρώτη φορά.
Θα εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών Α Β και Γ κύκλου ενώ θα εντάσσονται για πρώτη φορά θεματικές και συγκριτικές αξιολόγησεις των ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία όπως η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.
Τι αλλάζει για Δημοτικά Γυμνάσια Λύκεια ΙΕΚ και κολλέγια
Στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.
Η κυβέρνηση κάνει επίσης αποδεκτούς ουσιαστικά τους τίτλους σπουδών κολλεγίων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από χώρες της Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες επαναφέροντας τη δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας.
Η εισαγωγή σε όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα γίνεται μόνο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης θα υπολογίζεται κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου τον Απρίλιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός ο αριθμός εισακτέων.
Οι μαθητές της Γ Λυκείου μετά τις εξετάσεις και αφού γνωστοποιούνται οι βαθμοί θα συμπληρώνουν μηχανογραφικό επιλέγοντας όσα τμήματα επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο.
Για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσμετράται κατά 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός του απολυτηρίου.
Μόνη εξαίρεση το επόμενο έτος 2020 2021 όπου ο βαθμός απολυτηρίου δεν θα υπολογιστεί.
Αν με τη βαθμολογία που έχει επιτύχει ο υποψήφιος μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες από μία σχολές και τμήματα εισάγεται σε εκείνο που έχει σε υψηλότερη θέση το μηχανογραφικό.
Οι απόφοιτοι των παλαιότερων ετών ειδικά για το επόμενο έτος μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 1920 είτε με τους όρους τις προϋποθέσεις και την εξεταστέα ύλη που ίσχυσαν το 2018 - 2019.
Η επιλογή αυτή θα γίνει την περίοδο υποβολής των αιτήσεων δηλώσεων των υποψηφίων του Γενικού Λυκειου.
Όσοι υποψήφιοι επιλέξουν το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό θέσεων που θα καθοριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα