Λαμία: Η έρευνα για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο Γιαννίτση συνεχίζεται, την ώρα που έρχονται στο φως νέα στοιχεία. Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης που παρασκεύαζε σχολικά γεύματα εντοπίστηκαν ληγμένες πρώτες ύλες.

Στελέχη της Πυροσβεστικής εντόπισαν και κατάσχεσαν ληγμένες πρώτες ύλες στο εργοστάσιο Γιαννίτση στη Λαμία, που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τη δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών από τα σχολικά γεύματα που ετοίμαζε η επιχείρηση, αλλά και από τη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγες μέρες μετά. Οι έρευνες για τη φωτιά «δείχνουν» εμπρησμό και μένει να φανεί ποιος ή ποιοι κρύβονται πίσω από την πρόκλησή της. Οι νέες πληροφορίες για ληγμένα τρόφιμα έρχονται να επαναφέρουν το όλο θέμα συνολικά στο προσκήνιο. Η εταιρεία υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή, πως το εργοστάσιο λειτουργεί υποδειγματικά. Κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης από ανταγωνιστές και επισημαίνει πως η αλήθεια στο τέλος θα λάμψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων έχουν καταγραφεί οι κινήσεις υπαλλήλου της εταιρείας στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου περίπου 40 λεπτά πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Το εύρημα γέννησε υποψίες, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) να εντοπίζουν και να εξετάζουν τον συγκεκριμένο υπάλληλο. Εξάλλου, όπως έχει γίνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα γνωστό, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής, παρότι δεν έχουν συντάξει τελικό πόρισμα, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό. Πηγές διευκρίνισαν ότι ο υπάλληλος κατάφερε να δικαιολογήσει την παρουσία του στον χώρο.

ATΤα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώπιον των στελεχών της ΔΑΕΕ έχουν καταθέσει με την ιδιότητα των μαρτύρων ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, ο αλλοδαπός επιστάτης, ενώ επίκειται η εξέταση και άλλων μαρτύρων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιδιοκτήτη για όσα διαδραματίστηκαν τη νύχτα της 19ης Μαΐου.

Στον χώρο της επιχείρησης που εκδηλώθηκε πυρκαγιά λειτουργούσε κλειστό κύκλωμα καμερών υποστηριζόμενο από τρία καταγραφικά εικόνας. Τα δύο εντοπίστηκαν έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες από τη φωτιά, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι αδύνατη η ανάκτηση εικόνων από τη μοιραία νύχτα. Το τρίτο καταγραφικό δεν εντοπίστηκε, δίχως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αφαιρέθηκε σκόπιμα ή εάν εξαϋλώθηκε από τη φωτιά.

Λαμία: Το αίτημα για αύξηση αποζημίωσης σε περίπτωση φωτιάς

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της εταιρείας προς την ασφαλιστική εταιρεία για αύξηση της αποζημίωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, αυτό κατατέθηκε στο διάστημα 13-14 Μαΐου, μόλις πέντε ημέρες πριν ξεσπάσει η φωτιά. Υπεβλήθη μέσω email με την εταιρεία να ζητά η αποζημίωση να αυξηθεί από τα 4,5 εκατ. ευρώ στα 7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Live News, της περασμένης Δευτέρας, το αίτημα κατέθεσε ασφαλιστικός πράκτορας της Λαμίας που εκπροσωπεί την εταιρεία τροφίμων. Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δηλητηρίαση μαθητών που είχαν καταναλώσει γεύματα παρασκευασμένα από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησαν στελέχη της Πυροσβεστικής στον χώρο του εργοστασίου εντόπισαν και κατάσχεσαν ως πειστήρια, πρώτες ύλες για την παρασκευή γευμάτων οι οποίες –σε ορισμένες περιπτώσεις– είχαν λήξει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Επιπλέον, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της πυρκαγιάς οι ανακριτικοί υπάλληλοι πήραν δείγματα από το εσωτερικό του εργοστασίου, τα οποία έστειλαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε αναζήτηση τυχόν εύφλεκτου υλικού. Δεν έχουν ωστόσο προκύψει αποτελέσματα.