Η αφρικανική σκόνη που συχνά πυκνά μας επισκέπτεται δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κλειστά σχολεία.

Μέχρι και λουκέτο στα σχολεία  προβλέπεται με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας σε περιπτώσεις επεισοδίων αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στον αέρα σε μια προσπάθεια προστασίας των μαθητών από τυχόν επιβάρυνση της υγείας τους.

Θα κλείνουν τα σχολεία και για την αφρικανική σκόνη: Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

Όπως τονίζουν οι ειδικοί  η αφρικάνικη σκόνη είναι βλαβερή για την υγεία μας επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί και τη μεταφορά σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα. Υπό το πρίσμα αυτό στην σχετική εγκύκλιο από πλευράς Υπουργείο Υγείας προβλέπεται αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμιδών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της διδασκαλίας θα εξαρτηθεί ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Για τις περιπτώσεις παιδικών σταθμών και σχολείων όλων των βαθμίδων προβλέπεται λουκέτο για συγκέντρωση σωματιδίων >150. 

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας εδώ

Αφρικανική Σκόνη: Ο ΕΟΔΥ ζητά αναβολή σχολικών εκδρομών και Γυμναστική σε κλειστή αίθουσα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις από πλευράς ΕΟΔΥ για την προστασία όλων των πολιτών με ιδιαίτερη μέριμνα και αναφορά να γίνεται για την μαθητική κοινότητα και τη λειτουργία των σχολείων. Στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ προβλέπονται τα εξής για τα σχολεία:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.
  • Φροντίστε να καθαριστούν, πριν από την έναρξη των μαθημάτων, με υγρό πανί, όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).
  • Δώστε οδηγίες στο προσωπικό καθαριότητας ώστε μετά το τέλος της ημέρας να σφουγγαριστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και να καθαριστούν με υγρό πανί όλες οι επιφάνειες επαφής και εργασίας (π.χ. τραπέζια, πάγκοι).