Συγκέντρωση πραγματοποίησαν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών στο δημαρχείο της Μυκόνου. ● Εσπευσε να «νίψει τας χείρας του» ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος πετώντας το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση. ● Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε παμψηφεί την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυκόνου με σκοπό να αποδοθούν περισσότερα χρήματα στη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Στις ιστοσελίδες με τις κοσμικές ειδήσεις ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα η Μύκονος είχε την τιμητική της, αφού εκεί βάφτισαν τα παιδιά τους ζευγάρι τηλεαστέρων – οι κοσμικοί ρεπόρτερ κάλυπταν με συνδέσεις και δεκάδες φωτογραφίες το γεγονός, ενώ ροζ τούλια πλημμύριζαν τις οθόνες.

Την περασμένη Τρίτη ωστόσο η άλλη Μύκονος, του κόσμου της εργασίας, έζησε μια ιστορική κινητοποίηση, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά 100 εκπαιδευτικοί βγήκαν στον δρόμο για το φλέγον θέμα της στέγασής τους.

ADVERTISING

Η συγκέντρωση και η παράσταση διαμαρτυρίας έγιναν στο δημαρχείο της Μυκόνου και οργανώθηκε από τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ΣΕΠΕ Σύρου - Τήνου - Μυκόνου. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση-διάλογος με τον υπεύθυνο για θέματα παιδείας του δήμου και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργο Ρουσουνέλο.

Είχαν προηγηθεί δραματικές ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου. Λίγες ώρες μετά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το θέμα (14.09.2022, «Η καρδιά τους στην τάξη, η ζωή τους σε αταξία»), ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος (ΕΡΤ) έσπευσε να νίψει τας χείρας του, πετώντας το καυτό μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Μιλάμε για πολύ πλούσιους δήμους που βγάζουν αρκετά χρήματα από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, τα προβλήματα αυτά καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει το παράδειγμα του Δήμου Υδρας που δίνει ένα σχετικό επίδομα. Ας έχουμε κατά νου ότι το κράτος πατερούλης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα από την Αθήνα».

Πίσω στη Μύκονο οι εκπαιδευτικοί μίλησαν στον Δήμο για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων, τα ελάχιστα προσφερόμενα δωμάτια προς ενοικίαση, την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σπίτια στον ξενώνα που παραχωρεί ο Δήμος (στου Γκύζη), το τεράστιο κόστος ζωής στο νησί.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε παμψηφεί την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Μυκόνου με σκοπό να αποδοθούν περισσότερα χρήματα στη στέγαση των εκπαιδευτικών, την αναζήτηση δωματίων και οικιών για μίσθωση δωματίων από την πλευρά του δήμου και την παραχώρησή τους σε εκπαιδευτικούς και να προτείνει αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου με σκοπό την πρόβλεψη για ανέγερση κοινωνικών κατοικιών (εργατικών εστιών) στο νησί.

«Αναμένουμε τις άμεσες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα από τον πλουσιότερο Δήμο της Ελλάδας», σχολιάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Σύρου - Τήνου - Μυκόνου. «Δεν θα ανεχτούμε σκηνές εξευτελισμού και ντροπής για τους συναδέλφους μας που έρχονται από όλες τις εσχατιές της χώρας για να προσφέρουν γνώσεις και διαπαιδαγώγηση στα παιδιά του νησιού».

«Η μόνη λύση είναι να χτιστούν κατοικίες», μας λέει ο αντιπρόεδρος λειτουργών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μυκόνου, Πολύκαρπος Ξενίδης. «Επίσης, ζητάμε να επανέλθει με όποια μορφή το επίδομα στέγασης που πάγωσε ο κ. Βορίδης. Ακούσαμε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, τα μέτρα άμεσης ανακούφισης που ανακοινώθηκαν είναι απλώς ασπιρίνες.

Ακόμα κι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι που αναζητούν σπίτι, άλλοι πληρώνουν 500 ευρώ τον μήνα για ένα δωμάτιο, για σπίτια χωρίς ηχομόνωση και με διαχωριστικά... ντουλάπες. Το στεγαστικό μάς αγγίζει όλους πια κι όχι μόνο τους αναπληρωτές ή τους νεοδιόριστους, αφού και τους μόνιμους και πολλές φορές εδώ και χρόνια εγκατεστημένους στο νησί μάς πετάνε έξω από τα σπίτια».

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προσανατολίζονται σε μια κοινή γενική συνέλευση στο νησί προς το τέλος της εβδομάδας.