Μετά τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, ήρθε η σειρά των πρυτάνεων να στραφούν εναντίον της υπουργού, Παιδείας

Να μπει στη λίστα των πιο… αντιδημοφιλών υπουργών Παιδείας της Μεταπολίτευσης διεκδικεί επάξια πλέον η Νίκη Κεραμέως!

Η πολιτική του, «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχει προκαλέσει την οργή της εκπαιδευτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, την ίδια ώρα που τα «γαλάζια» στελέχη στον χώρο της Παιδείας «βράζουν» με την κυρία Κεραμέως, αποσύροντας με καταγγελίες την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό της.

Μετά τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς, πλέον και η Σύνοδος Πρυτάνεων στράφηκε κατά της υπουργού Παιδείας, ζητώντας την ανάκληση του νέου νόμου-πλαίσιου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έναρξη ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος Πρυτάνεων διατύπωσε έντονο προβληματισμό για το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, απορρίπτοντας το προβλεπόμενο σχέδιο για τα συμβούλια διοίκησης, καθώς ανατρέπεται -όπως τόνισαν- ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης με την απευθείας εκλογή των οργάνων διοίκησης από το σύνολο των μελών ΔΕΠ.

Η απόρριψη του νέου νομοσχεδίου Κεραμέως από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία ελέγχεται από ακαδημαϊκούς που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη, ισοδυναμεί με ακόμα ένα… χαστούκι που δέχεται προσωπικά η αρμόδια υπουργός για την πολιτική που ακολουθεί στον χώρο της Παιδείας.

Τα σύννεφα πάνω από τη Νίκη Κεραμέως έχουν πληθύνει απότομα το τελευταίο διάστημα, με πολλά «γαλάζια» στελέχη να καταλογίζουν στην υπουργό μια εμμονική γραμμή που διασπά τη συνοχή της παράταξης και οδηγεί με ακρίβεια στο κενό το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, που είναι επιβεβλημένες!

Στην πραγματικότητα, οι πρυτάνεις επιστρέφουν τον νόμο-πλαίσιο μιλώντας για έλλειμμα δημοκρατίας, οι φοιτητές είναι στα κάγκελα με την κατάσταση των πανεπιστημίων, οι μαθητές είναι εξοργισμένοι με την περιβόητη τράπεζα θεμάτων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ακόμα και σήμερα περιμένουν να μιλήσουν με την υπουργό.

Οι ενστάσεις, όμως, έρχονται και από τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη στρατηγική της Νίκης Κεραμέως ακατανόητη. «Δεν μας φτάνουν η ακρίβεια και οι αντιδράσεις των πολιτών, τώρα θα βάλουμε και άλλον μπελά στο κεφάλι μας» σχολίασε υπουργός, αναφερόμενος στις εικόνες ντροπής με τον τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ πριν από δύο εβδομάδες.

Τα προβλήματα για τη Νίκη Κεραμέως, όμως, είναι πιο δομικά. Ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές, όταν δεν τους ακούει ο… big brother του Μαξίμου, ομολογούν πως «με αυτά που κάνει η Κεραμέως η Ν.Δ. θα ψάχνει τις ψήφους των 18-24 με τα κιάλια», οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί την περιμένουν στη γωνία, ενώ η ΟΝΝΕΔ έβαλε βέτο στην παρουσία της υπουργού στο πρόσφατο συνέδριό της. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, άλλωστε, καθώς οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές στα πανεπιστήμια θεωρούν πως η ιστορική ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές φέρει την υπογραφή της υπουργού Παιδείας και των ιστορικών λαθών που έχει διαπράξει στον χώρο των πανεπιστημίων.

Ελέω παρέμβασης της ηγετικής ομάδας του κόμματος αλλά και του νέου γραμματέα Παύλου Μαρινάκη, η ρήξη μπορεί να αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και η Νίκη Κεραμέως να έδωσε το «παρών», όμως το γεγονός πως δεν πήρε τον λόγο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ έδειξε πως το ρήγμα είναι πλέον μεγάλο.

Και ενώ η ΔΑΠ βρίσκεται στα «κάγκελα», οι «γαλάζιοι» εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ευθεία ρήξη με την υπουργό Παιδείας. Η ΟΛΜΕ, την οποία ελέγχει η Ν.Δ., έβγαλε ακόμα μία δημόσια καταγγελία κατά της υπουργού, για το γεγονός πως αρνείται να δει τους εκπαιδευτικούς για το ζήτημα των προσλήψεων που αφορούν τα σχολεία.

Οπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, οι «γαλάζιοι» εκπαιδευτικοί έχουν προσπαθήσει μέσω του κόμματος να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τη Νίκη Κεραμέως, όμως κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε, καθώς η υπουργός έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της ακόμα και τα κομματικά όργανα. «Εμείς είμαστε Ν.Δ .από τα 15 μας χρόνια και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα να δίνουμε τις μάχες για τις αρχές και τις αξίες που έφερε στη χώρα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» μάς είπε στέλεχος της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, προσθέτοντας με νόημα: «Εν αντιθέσει με εμάς, η Νίκη Κεραμέως δεν είναι και δεν ανήκει στη Ν.Δ.».

Όμως, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η Νίκη Κεραμέως απειλούν να τινάξουν στον αέρα και τον τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Οπως μαθαίνουμε, από το συγκεκριμένο όργανο του κόμματος απέχουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης, καθώς θεωρούν πως ο τομέας έχει απονευρωθεί για να μην «ελέγχεται» η υπουργός Παιδείας. «Δεν θέλουμε να συμμετέχουμε στις κομματικές διαδικασίες για να χειροκροτούμε και να γλείφουμε την υπουργό, παριστάνοντας πως δεν βλέπουμε τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει αυτά τα τρία χρόνια» μάς είπε στέλεχος του κόμματος με μακρά εμπειρία στα ζητήματα Παιδείας.

Υπό κανονικές συνθήκες, το γεγονός πως η μόνη νίκη της «γαλάζιας» παράταξης στα εκπαιδευτικά έρχεται από την ΟΛΜΕ, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να διοικείται από αυτήν, θα έπρεπε να προβληματίζει τη Ν.Δ. Και αυτό διότι η νίκη αυτή πιστώνεται στην παρουσία του προέδρου Θανάση Τσούχλου και της ηγετικής ομάδας της ΟΛΜΕ, καθώς ο ίδιος δεν δίστασε ποτέ να συγκρουστεί για τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και της δημόσιας παιδείας με τη Νίκη Κεραμέως, πράγμα που του πιστώθηκε.