Εξαγγελίες για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 6 το απόγευμα, χωρίς όμως δεσμεύσεις για προσλήψεις, πόρους και υποδομές ● Σκληρή κριτική από τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη.

Με τυμπανοκρουσίες για τη στήριξη της «ελληνικής οικογένειας» και το βλέμμα στις επικείμενες εκλογές η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πιλοτική επέκταση των ωραρίων λειτουργίας μέρους των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των παιδικών σταθμών ως μέτρο για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια οι εγγραφές στην Α’ Δημοτικού έχουν μειωθεί κατά 16,5-17%.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες το πρωί την επέκταση λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολείων ώς τις 18.00, ώστε να συμπεριλάβουν, όπως είπε, και την ενότητα της μελέτης των παιδιών. Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεσμεύτηκε ότι από τον Σεπτέμβριο το 50% των ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών (σ.σ. υπολογίζονται σε περίπου 5.000) θα λειτουργούν ώς τις 17.30 με απώτερο στόχο κάποια στιγμή η επέκταση να φτάσει στις 6 το απόγευμα. Πρόκειται βέβαια μόλις για το 20% των συνολικών σχολείων καθώς τα ολοήμερα -ένας πολύπαθος θεσμός- καλύπτουν περίπου των 40% του συνολικού αριθμού.

Το κυριότερο είναι πως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε η υπουργός Παιδείας προσδιόρισαν τον ακριβή αριθμό των προσλήψεων που θα απαιτηθούν, με τη Νίκη Κεραμέως να κάνει λόγο αορίστως για μερικές χιλιάδες. Επίσης, δεν διευκρινίστηκε αν το επιπλέον προσωπικό θα προστεθεί στον αριθμό των μόνιμων ή θα μεγαλώσει απλά ο αριθμός των αναπληρωτών ή, ακόμα χειρότερα, όπως φοβούνται πολλοί δάσκαλοι, θα υπάρξει αύξηση των υφιστάμενων ωραρίων.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες, το πρόγραμμα «αφορά όλους τους μαθητές της χώρας χωρίς να απαιτούνται κριτήρια για συμμετοχή, με στόχο να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς». Σημειώνεται, πάντως, πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 με μια απλή αίτηση των γονέων μπορούν να εγγραφούν μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου στο ολοήμερο πρόγραμμα (ΦΕΚ Β 3838/9-9-2020).

Στην ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των προγραμμάτων στάθηκε η Νίκη Κεραμέως, διευκρινίζοντας πως με την επέκταση του ωραρίου «θα ενισχυθεί η δημιουργική κατεύθυνση, με έμφαση στα εικαστικά, τη μουσική, τις τέχνες γενικότερα, ενώ παράλληλα θα ολοκληρώνεται και η μελέτη των μαθημάτων των παιδιών. Με αυτό τον τρόπο θα μένει πιο πολύς χρόνος για παιχνίδι και διάδραση με την οικογένεια».

Αυτό που δεν αναφέρεται βέβαια από την κυβέρνηση είναι πως ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε δασκάλους, σε σχολικές υποδομές, ενώ πολλά ολοήμερα σχολεία στην πράξη με το ζόρι λειτουργούν μέχρι τις 3.

Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη: «Ποιος πιστεύει τον κ. Μητσοτάκη για τα Δημοτικά; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται; Ξεχνάει κανείς ότι την προσχολική αγωγή, όπως και τα ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κ. Κεραμέως τα καταψήφισε; Ομως σήμερα θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους!». O πρώην υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες χωρίς πόρους, υποδομές και χρονοδιαγράμματα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές και υπενθύμισε πως με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταργήθηκαν και τα σχολικά γεύματα στη διάρκεια της πανδημίας.

Οπως υπογραμμίζει ο Ν. Φίλης, «με ένα σχολείο ώς τις έξι το απόγευμα-πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει “βγάλτε να ζωγραφίσετε”, δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια».

Το πραγματικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το ολοήμερο επιβλήθηκε και ενισχύεται για να προσαρμοστεί το σχολείο στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο των γονιών και όχι για να ικανοποιήσει τις πραγματικές μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών. Αυτά που πραγματικά ζητούν οι νέοι και οι επίδοξοι γονείς δεν είναι άλλα από την εργασιακή ασφάλεια, την ουσιαστική αύξηση των μισθών τους, τη μείωση των ωραρίων εργασίας, φορολογικά κίνητρα, το πλαφόν στα ενοίκια και την εν γένει αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Οι χθεσινές εξαγγελίες μοιάζουν με ένα τυράκι στους γονείς, με τη φάκα να κρύβεται στην αποδοχή των αυξημένων ωραρίων εργασίας όλων!