Οπως φαίνεται  το Υπουργείο Παιδείας «κατάπιε» -τουλάχιστον προσώρας- τις απειλές του και προσπαθεί να εστιάσει στους λίγους εκπαιδευτικούς που δεν κατέθεσαν καθόλου κείμενα, για να περιορίσει τις αντιδράσεις

Μια «τρύπα στο νερό» αποδεικνύονται οι απειλές του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που κατέθεσαν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ στη διαδικασία της αξιολόγησης, αφού παρά τις πιέσεις και τους εκφοβισμούς, φαίνεται ότι τελικά το Υπουργείο Παιδείας τα αποδέχεται γιατί δε μπορεί να κάνει αλλιώς!

Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της αξιολόγησης, όπου ως γνωστόν το Υπουργείο «στοχοποίησε» (δια του κ.Κόπτση, ως συνήθως) μόνο τους 114 διευθυντές σχολείων που δεν κατέθεσαν καθόλου κείμενα στο ΙΕΠ και αποφάσισε να αναστείλει "οιαδήποτε διαδικασία εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης", ξεσηκώνοντας αυτόματα πλήθος αντιδράσεων εκπαιδευτικών, που χαρακτήρισαν «χουντικής έμπνευσης» τις τιμωρητικές εγκυκλίους και τόνισαν ότι με τον τρόπο αυτόν το Υπουργείο τιμωρεί εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν ανάρτησαν τίποτα στην πλατφόρμα του Ι.Ε.Π., συμμετέχοντας σε απεργία - αποχή, που είχαν κηρύξει οι Σ.Ε.Π.Ε. των οποίων είναι μέλη, η οποία μέχρι και σήμερα δεν έχει κριθεί παράνομη.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και η ΔΟΕ, ανακοινώνοντας: «Με τη σύμπτυξη σε αυτό το ευρύ μέτωπο, ενιαία, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα και στο επόμενο στάδιο, μέχρι την τελική νίκη. Ο κλάδος ενωμένος θα νικήσει. Ως Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε καταγγέλλουμε τις εκφοβιστικές τακτικές της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και την καλούμε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απαράδεκτης και παράνομης ενέργειάς της. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και δεν αφήνουμε κανέναν εκτεθειμένο, παρέχοντάς τους πλήρη νομική στήριξη».

Τι είχε προηγηθεί

Τον περασμένο Οκτώβριο ωστόσο, η κ.Κεραμέως, κατά την προσφιλή της τακτική, απειλούσε τους εκπαιδευτικούς που ετοίμαζαν ακόμα τότε τα «ενιαία κείμενα» της ΔΟΕ για την αξιολόγηση, μετά από τη δικαστική απόφαση -που η ίδια επεδίωξε- να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι Ομοσπονδίες:

«Όχι» σε «φασόν απαντήσεις από συνδικαλιστές» είπε τότε η υπουργός Παιδείας, αναφέροντας για μία ακόμα φορά ότι «η αποχή από την αξιολόγηση προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις»«Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν μόνοι τους να αξιολογήσουνε; Χρειάζονται φασόν απαντήσεις από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες», είπε και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση είναι εξατομικευμένη για κάθε σχολείο και οτιδήποτε άλλο συνιστά παραβίαση του νόμου με συγκεκριμένες συνέπειες.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΥΠΑΙΘ κ.Αλ. Κόπτσης,  με μια εξίσου ...«φασόν» επιστολή του προς τα σχολεία, απειλούσε πως δεν θα γίνονται δεκτά από την πλατφόρμα του ΙΕΠ τα κείμενα της ΔΟΕ. Με τη δικαιολογία ότι η ενέργεια αυτή «δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».

Μάλιστα, τα ενιαία κείμενα χαρακτηρίστηκαν «ως μη γενόμενα» και άκυρη η ανάρτησή στην πλατφόρμα του ΙΕΠ του κειμένου αξιολόγησης της ΔΟΕ, σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σε δήλωσή του ανέφερε πως «ο νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές»(!), ουσιαστικά εγκαλώντας τους εκπαιδευτικούς επειδή δεν συμβάλλουν στο σχέδιο της κυβέρνησης για κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την παραπέρα ταξική τους διαφοροποίηση.

Σημασία πάντως έχει ότι παρά τις τότε σκληρές δηλώσεις, τώρα κανείς τους δεν επανέφερε το θέμα των ενιαίων κειμένων και, συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία που τα κατέθεσαν δεν θα έχουν κυρώσεις και συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία με γενικά κείμενα, όπως εξ αρχής ήθελε η ΔΟΕ

Είμαστε δυό, είμαστε τρεις...

Οπως φαίνεται  το Υπουργείο «κατάπιε» -τουλάχιστον προσώρας- τις απειλές του και προσπαθεί να εστιάσει στους λίγους εκπαιδευτικούς που δεν κατέθεσαν καθόλου κείμενα, για να περιορίσει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις. Κάτι λογικό, αφού οι ΣΕΠΕ πουν κατέθεσαν τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ ξεπερνούν, κατά τις πληροφορίες, τους 3.700, και δεν είναι μόνο 500, όπως διέδιδε τους περασμένους μήνες το Υπουργείο, επιχειρώντας να εκφοβίσει τους εκπαιδευτικούς και να εμφανίσει να συμμετέχουν ελάχιστοι στις αντιδράσεις για την αξιολόγηση.

Ετσι η πειθαρχική διαδικασία εναντίον χιλιάδων εκπαιδευτικών καθίσταται ανέφικτη και η στόχευση πλέον είναι να επιχειρείται εκφοβισμός επιβάλλοντας κυρώσεις σε λίγους. Ούτε κι αυτό όμως είναι βεβαιο ότι θα κατορθώσει η κ.Κεραμέως, η οποία, παρεμπιπτόντως, φαίνεται πως έχει ρίξει λίγο νερό στο κρασί της τελευταία και βάζει τον γραμματέα του Υπουργείου να δίνει συνεχείς αναβολές στη διαδικασία, όπως έγινε για μια ακόμα φορά χτες, μήπως και τελικά κατορθώσει να περάσει η αξιολόγηση. Οψόμεθα...