Αθ. Λινού: Πρώτα εμβολιασμοί εκπαιδευτικών και μετά άνοιγμα σχολείων

Την πάγια άποψή της να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με περισσότερη ασφάλεια, εξέφρασε για άλλη μία φορά η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, με την ελπίδα να δει, όπως είπε, συγκεκριμένες κινήσεις από το υπουργείο Παιδείας, για την προστασία των εκπαιδευτικών και των παιδιών που θα μείωναν τον κίνδυνο διασποράς εντός κι εκτός σχολικών χώρων.

Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς σε σχολεία, τα δύο τρίτα αυτής είχαν προκληθεί από εκπαιδευτικούς και το ένα τρίτο από τους μαθητές. 

Η κ. Λινού πρότεινε να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιοποίηση για όσους έχουν επιβαρύνσεις υγειονομικές ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. 

Καθώς όμως, όπως η καθηγήτρια τόνισε, δεν υπάρχουν τόσα εμβόλια για να καλυφθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά, ζήτησε τουλάχιστον να ελεγχθεί με πολλά τεστ το επιδημιολογικό φορτίο σε περιοχές και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, πριν ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμά τους. 

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που εκφράζει με κάθε ευκαιρία, για αύξηση των τεστ που διενεργούνται αλλά και την δημοσιοποίηση του αριθμού τους.