Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προοριζόταν να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τα μέτρα που έλαβαν οι περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ορισμένες χώρες...
όπως η Ιταλία, αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ άλλες, όπως η Δανία, επέλεξαν να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Παντού στην ΕΕ, οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν γονείς, καθηγητές και μαθητές, υποσχόμενες ότι η διδασκαλία με τη φυσική παρουσία μαθητών και δασκάλων στις σχολικές αίθουσες θα ξαναρχίσει το φθινόπωρο.
Ωστόσο η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε χειρότερη στιγμή: Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ισπανία έως την Πολωνία, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ενώ ένα από τα δεκαέξι κρατίδια της Γερμανίας και συγκεκριμένα το το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, αποφάσισε να κλείσει εκ νέου ορισμένα σχολεία, λόγω της αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19. Το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τί ρόλο διαδραματίζουν τα σχολεία στην μετάδοση του ιού, δεν βοηθάει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Πολύ λιγότερα περιστατικά του κορωνοϊού έχουν καταγραφεί σε παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να πουν με σιγουριά κατά πόσον τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), «το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει συσχετιστεί με σημαντικές αυξήσεις στη μετάδοση του ιού», αλλά αναγνώρισε ότι υπήρχαν «αντικρουόμενα δημοσιευμένα στοιχεία» αναφορικά με τον αντίκτυπο στην αύξηση των κρουσμάτων μετά το κλείσιμο και την επαναλειτουργία των σχολείων. Ωστόσο έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων είχε σημαντικές, αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση πολλών μαθητών, ενώ επηρέασε αρνητικά και τους γονείς που έπρεπε να συνδυάσουν την κατ' οίκον εργασία των ιδίων και την κατ' οίκον διδασκαλία των παιδιών τους.
Γι 'αυτόν τον λόγο τα κράτη – μέλη της ΕΕ προσανατολίζονται να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία το φθινόπωρο παρά το ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
Ισπανία
Στη Ισπανία δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και ορισμένες περιφέρειες αναμένεται να επιστρέψουν την επιστροφή καθηγητών και μαθητών στις σχολικές αίθουσες από την 7η Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση συστήνει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές και να χρησιμοποιηθούν οι βιβλιοθήκες και οι χώροι εστίασης των μαθητών ως αίθουσες διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικοί παραπονιούνται, καθώς το γεγονός ότι στην Ισπανία οι αποφάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική λαμβάνονται από τις 17 περιφέρειες της χώρας και όχι από την κεντρική κυβέρνηση, ενδέχεται να υπάρξει σύγχυση. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσλάβει 5.000 επιπλέον δασκάλους, προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες. Η περιοχή της Μαδρίτης σκοπεύει να προσλάβει 600 επιπλέον δασκάλους και έχει προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ άλλες περιφέρειες της Ισπανίας προτείνουν στους μαθητές άνω των 14 ετών να μπορούν να επιλέξουν διαδικτυακή εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στα σχολεία το απόγευμα.
Γαλλία
Τα σχολεία στη Γαλλία πρόκειται να ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από περιοχές που έχουν δηλωθεί ως ζώνες «έντονης μετάδοσης του ιού» όπως το Παρίσι και η περιοχή της Μασσαλίας, όπου τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά.
Το υπουργείο Παιδείας είπε ότι οι καθηγητές και οι μαθητές άνω των 11 ετών θα πρέπει να φορούν μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου. Τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν μάσκες για τους καθηγητές και τους λοιπούς εργαζόμενους, αλλά οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους τις μάσκες. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας και υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ελλιπή σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Ιταλία
Τα σχολεία στη χώρα, που έμειναν κλειστά για έξι ολόκληρους μήνες, πρόκειται να ανοίξουν ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου. Καθηγητές και εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εάν το ίδιο θα ισχύσει και για τους μαθητές, από έξι ετών και άνω. Οι τάξεις θα είναι μικρότερες, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κατασκευάσει νέες αίθουσες διδασκαλίας. Ωστόσο, σύμφωνα με συνδικάτα εκπαιδευτικών, υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές μπορούν να αποφευχθούν εάν όλοι τους φορούν μάσκες.
Βέλγιο
Τα σχολεία στο Βέλγιο πρόκειται να ανοίξουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα την περίοδο του καλοκαιριού. Οι περιφέρειες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εκπαιδευτική πολιτική στη χώρα, αποφάσισαν από κοινού ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία, με τους μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία κάθε εβδομάδα, ανά ομάδες.
Γερμανία
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Σε ορισμένα βόρεια κρατίδια, όπως στο Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ στα νότια κρατίδια της χώρα τα σχολεία ανοίγουν παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο. Παρόλο που η εκπαιδευτική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Γερμανίας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 15 ετών. Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία, ενώ οι μαθητές σε κρατίδια όπως το Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο πρέπει να τις φορούν μόνο έξω από τις τάξεις τους. Ορισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και αντιφατικές.
Πολωνία
Η Πολωνία σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από ορισμένες περιοχές όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα. Η επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει, την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα περισσότερα σχολεία της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας. Οι αρχές δεν σκοπεύουν να επιβάλουν τη χρήση μάσκας ή να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, αλλά τα παιδιά καλούνται να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες. Οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν την αρμοδιότητα να επιβάλουν έκτακτα μοντέλα διδασκαλίας σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένα κρούσματα του ιού.
Δανία
Τα σχολεία στη Δανία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές είχαν επιστρέψει στις αίθουσες αρκετά νωρίτερα. Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν 10 – 12 μαθητές οι οποίοι θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε μιάμιση ώρα, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες αλλά επέτρεψε στους δήμους να έχουν την ευελιξία στην εφαρμογή τους.