Τι γίνεται με τον δείκτη R
Αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν το ρόλο των παιδιών στη διασπορά του ιού, νέα έρευνα δείχνει ότι ενδέχεται να μπορούν να τον μεταδώσουν ακριβώς όσο και οι ενήλικες
Με αρκετές χώρες να ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τα σχολεία τους, νέα έρευνα προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο μια τέτοια κίνηση να οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα της φονικής πανδημίας.
Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της σε έρευνες για την εξάπλωση και τη μεταδοτικότητα του ιού, ενόψει της χαλάρωσης των μέτρων.
Πώς θα γίνει η εξεταστική στα Πανεπιστήμια
Αν και από τα συνολικά κρούσματα του νέου κοροναϊό ένα πολύ μικρό ποσοστό αφορά παιδιά ηλικία κάτω των 18 ετών, τα παιδιά έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ειδικών και έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης των Εθνικών Ινστιτούτων υγείας σε όλο τον κόσμο.
Στην Βρετανία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιστήμονες έκαναν λόγο για μια νέα “μυστηριώδη πάθηση” των παιδιών.
Τι γίνεται με τον δείκτη R
Στην Ιταλία, ένα μοντέλο της πιθανής εξέλιξης της πανδημίας υπογραμμίζει τον κίνδυνο που προκύπτει από τον συνδυασμό του γεγονότος ότι τα παιδιά συχνά περνούν την ασθένεια ασυμπτωματικά, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές σε σχέση με τους ενήλικες. Σύμφωνα με το ίδιο μοντέλο, το άνοιγμα των σχολείων είναι αρκετό για την εκτόξευση του δείκτη Rπερίπου στο 1,3.
Πρόκειται για τον δείκτη που εκφράζει τον ρυθμό μετάδοσης του ιού στον πληθυσμό, δηλαδή τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνει με τον ιό κάθε κρούσμα. Προκειμένου η πανδημία να υποχωρήσει μέχρι σταδιακά να εξαφανιστεί, ο Ro θα πρέπει να παραμένει κάτω του 1.
Κίνδυνος και για τα ίδια τα παιδιά
Το γεγονός ότι τα παιδιά συνήθως περνούν τον ιό ελαφρά, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν. Ορισμένα έχουν ασθενήσει, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανηλίκων που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Στα νοσοκομεία του Μιλάνου και της Νέας Υόρκης νοσηλεύονται αρκετά παιδιά που πάσχουν από κοροναϊό, ενώ έχουν καταγραφεί και θάνατοι.
Στην Ιταλία, τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών είχαν αγγίξει τα 1.478 στις 28 Απριλίου, ενώ δύο εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης δύο παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική στο σύνολο 16 ασθενών με κορονοϊό.
Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εξετάζουν την άρση των lockdown και το άνοιγμα των σχολείων, η νέα έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο η μετάδοση του ιού μέσω των παιδιών να επιδεινώσει την πανδημία. Αντίστοιχη γερμανική μελέτη σημειώνει ότι τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν εξίσου βαριά από κοροναϊό, αλλά είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως αθόρυβοι φορείς, μεταδίδοντάς τον τόσο όσο και οι ενήλικες, ενώ σύστησε προσοχή σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων.
Τι έδειξε η ιταλική μελέτη
Η ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine δημοσίευσε την 1η Μαΐου μια μελέτη για παιδιά στην Ιταλία που παρουσίασαν Covid-19. Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά μολύνθηκαν από την ασθένεια εκτός οικογένειας ή από άγνωστες πηγές. Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης περιοριστικών μέτρων από την ιταλική κυβέρνηση.
Δεν λείπουν ωστόσο και οι ερευνητές που αμφισβητούν την ικανότητα των παιδιών να διασπείρουν τον ιό. Πρόσφατη μετα-ανάλυση των μέχρι τώρα παγκόσμιων μελετών από την παιδιατρική ιστοσελίδα «Don’t Forget The Bubbles» κατέληξε σε περιορισμένες ενδείξεις ότι τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους. Η σύνοψη διαπίστωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις παιδιών κάτω των 10 ετών τα οποία να έχουν μεταδώσει τη λοίμωξη σε ενήλικες.
Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι Αμερικανοί ερευνητές θα παρακολουθήσουν παιδιά σε 2.000 οικογένειες για να μάθουν πώς μεταδίδεται ο ιός και να προσδιορίσουν σε ποιο ποσοστό εμφανίζουν συμπτώματα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές και οι γιατροί προειδοποιούν για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών με «φλεγμονώδη πάθηση» που ενδέχεται να συνδέεται με τον κοροναϊό.
Μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι αρχές έχουν εντοπίσει 64 πιθανές περιπτώσεις. Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. «Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά με κοροναϊό εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα, αλλά σε μερικά μπορεί να αναπτυχθεί ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο», δήλωσε ο Howard Zucker, επίτροπος υγείας.
Μεταξύ των παιδιών με κοροναϊό, τα μικρότερα είναι εκείνα που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο. Στην Ιταλία, τα βρέφη κάτω του ενός έτους αποτελούν το 37% των 134 παιδιών που είχαν νοσηλευτεί έως τις 28 Απριλίου.