Τα Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών , πιστά στις αρχές και στις διακηρύξεις τους, από αυτόν τον χώρο,

θα ενημερώνουν τους συναδέλφους για τη στάση τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας ( προτάσεις, ψηφοφορίες κτλ)

Τα "Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών" στο Δ.Σ. της Τρίτης 12-12-2017 κατέθεσαν τη συνημμένη πρόταση με θέμα " Σχετικά με το ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων» της ΔΟΕ " . Την πρόταση ψήφισαν τα τρία μέλη των Προοδευτικών Ρευμάτων στο Δ.Σ. και ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος . Τα μέλη του ΠΑΜΕ ( ΚΚΕ) και των Παρεμβάσεων ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να τοποθετηθούν επί της πρότασης. Πράγματι  ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων έγκαιρα έκανε τις παρατηρήσεις πάνω στο αρχικό κείμενο, οι οποίες έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους από τα Π.Ρ. Δυστυχώς τα μέλη του ΠΑΜΕ παρά τiς δεσμεύσεις τους μέχρι και σήμερα δεν κατέθεσαν καμιά πρόταση ή παρατήρηση  για τη συγκεκριμένη πρόταση. Η πρότασή μας  έγινε απόφαση του Συλλόγου με 5 ψήφους ( http://syllogosdelmouzos.gr/index.php/2016-09-17-04-47-54/335-sxetika-me-to-tameio-stiriksis-diokomenon-synadelfon-tis-doe) .

www.ekpaideutikareumata.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.facebook.com/reumata

9-12-2017

 

Σχετικά με το «ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων» της ΔΟΕ

Σε έγγραφο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που στάλθηκε προς τους Συλλόγους  με θέμα «Συνδρομή προς τη Δ.Ο.Ε.» (8-12-2017), για τη συνδικαλιστική χρονιά 2017-2018, αναφέρεται «…Συγκεκριμένα η συνδρομή κατά μέλος που πρέπει να αποδοθεί στη Δ.Ο.Ε. είναι στα 22€ εκ των οποίων τα 2€ προορίζονται για το ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων...».

Ασφαλώς και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την ύπαρξη του ταμείου που προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες στου συναδέλφους, όμως, θεωρούμε ότι αυτό θα πρέπει να λειτουργεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, όπως επίσης πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, (δεν διαθέτουμε ακριβή στοιχεία) αν, για παράδειγμα, τα μέλη της ΔΟΕ είναι 70.000, 60.000, 50,000  τότε τα έσοδα του Ταμείου  αντίστοιχα είναι 140.000, 120.000, 100.000 € τον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση το ποσό είναι πολύ μεγάλο!

Θα διευκόλυνε πάρα πολύ στην εξειδίκευση των προτάσεών μας  για την ενίσχυση του Ταμείου αν γνωρίζαμε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πόσα είναι σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη της Δ.Ο.Ε. (Μόνιμοι, Αναπληρωτές, Α.Μ.Ω). Η Ομοσπονδία έχει ξεκάθαρή εικόνα από τον περασμένο Ιούνιο όταν έγινε η αναγνώριση των αντιπροσώπων. Τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Δ.Ο.Ε. ώστε να είναι προσβάσιμα από κάθε συνάδελφο.
  • Πόσα ήταν τα έσοδα και πόσα τα έξοδα για κάθε έτος λειτουργίας του συγκεκριμένου ταμείου;
  • Ποιο είναι το ποσό που υπάρχει σήμερα στο συγκεκριμένο ταμείο ( από προηγούμενες χρήσεις και από τη νέα χρήση);

Τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών προτείνουν :

Να θεσμοθετηθεί η ίδρυση γραφείου «Νομικής Προστασίας» στη Δ.Ο.Ε. που θα αποτελείται από τρία τμήματα :

Α) Γραφείο γενικών «Γνωμοδοτήσεων» που αφορούν γενικότερα συνδικαλιστικά θέματα και έχουν σχέση με τη νομική στήριξη των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας και την προστασία των εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Β) Γραφείο Νομικών Συμβουλών και νομική στήριξη διωκόμενων συναδέλφων. Το Γραφείο θα δέχεται ερωτήσεις νομικού ενδιαφέροντος, καθώς και αιτήματα για παροχή νομικών συμβουλών. Δεν θα αρκείται, όμως, μόνο στην παροχή νομικών συμβουλών, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογεί και θα χαράσσει την κατάλληλη στρατηγική εξατομικευμένα για κάθε συνάδελφο. Επιπλέον το Γραφείο αυτό θα είναι υπεύθυνο για τη  στήριξη διωκόμενων συναδέλφων.

Γ) Γραφείο Ασφαλιστικών -Συνταξιοδοτικών Θεμάτων. Το Γραφείο θα πληροφορεί εξατομικευμένα και εξειδικευμένα τους εκπαιδευτικούς για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Επίσης, θα παρέχει πληροφόρηση σε κάθε ασφαλισμένο κατευθύνοντάς τον στις ευνοϊκότερες διατάξεις συνταξιοδότησης. Ακόμη θα ενημερώνει για θέματα που σχετίζονται με την ασφάλιση, τα επιδόματα, τις παροχές κτλ.

Τα Γραφεία θα στελεχωθούν από δύο, τρείς εξιδεικευμένους δικηγόρους, θα στεγάζονται στα Γραφεία της Ομοσπονδίας και θα λειτουργούν αυστηρά καθημερινά σε ώρες Γραφείου. Η προώθηση όλων των αιτημάτων προς τα παραπάνω Γραφεία θα γίνεται μόνο μέσω των τοπικών Συλλόγων.

Στον αντίλογο κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν ότι :

Το οικονομικό κόστος για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι μεγάλο. Μα παραπάνω παραθέσαμε τα έσοδα του «Ταμείου». Στη χειρότερη περίπτωση θα μπορούσε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να διαθέσει επιπλέον 1 ή 2 ευρώ από τη συνδρομή υπέρ του Ταμείου (για παράδειγμα στα 22€ τα 3 ή 4 €  να προορίζονται για το ταμείο στήριξης διωκόμενων συναδέλφων). Θεωρούμε ότι αν γινόταν ένας μειοδοτικός διαγωνισμός για αυτό το έργο πολλά δικηγορικά γραφεία θα ήθελαν να το αναλάβουν λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του ποσού.

Η Δ.Ο.Ε. έχει νομική σύμβουλο. Σίγουρα οι γνωματεύσεις κατά καιρούς της Νομικής Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. είναι πολύ χρήσιμες. Οι γνωματεύσεις αυτές, όμως, αφορούν μεγάλα ζητήματα του κλάδου και όχι τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων. Επιπλέον το σύστημα γνωμοδοτήσεων είναι δυσλειτουργικό αφού αρκετοί σύλλογοι είτε λαμβάνουν την γνωμοδότηση για το ερώτημά τους έπειτα από αρκετό καιρό, είτε δεν τη λαμβάνουν καθόλου!  Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η εμπλοκή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στον έλεγχο ( λογοκρισία) των γνωματεύσεων αυτών ( Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αποφασίζει τελικά αν θα κοινοποιηθούν οι γνωματεύσεις στους Συλλόγους).

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Η καθημερινή καταπάτηση των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας καθώς και το ότι οι εκπαιδευτικοί καθημερινά στα σχολεία τους  γίνονται αποδέκτες της αγανάκτησης της κοινωνίας, αποτέλεσμα της κρίσης,  καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, βοηθώντας ταυτόχρονα και στον εκσυγχρονισμό της Ομοσπονδίας μας.

Προοδευτικά  Ρεύματα Εκπαιδευτικών

Η Ανεξάρτητη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη