Στοπ στις έξτρα παροχές στο Δημόσιο!

Ρηξικέλευθες αλλαγές στο καθεστώς προνομίων για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, δήμοι, κρατικοί φορείς και οργανισμοί), βάζει η κυβέρνηση. Εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προβλέπει την ανάκληση προνομίων όπως η δωρεάν μεταφορά με τα ΜΜΜ, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια,  η χρήση κινητών τηλεφώνων.

Αυτά τα προνόμια καθώς και αρκετά άλλα τα οποία δίνονταν αφειδώς από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, κρατικών φορέων και οργανισμών θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση.

Το σημαντικότερο; Βάσει της εγκυκλίου η αρμοδιότητα για την παροχή των εν λόγω έξτρα παροχών, φεύγει από τα χέρια των διοικήσεων των κρατικών οργανισμών και μεταβιβάζεται κατά αποκλειστικότητα στον υπουργό Οικονομικών. Ο τελευταίος θα αποφασίζει ποιες παροχές θα καταργηθούν πλήρως, ποιες θα τροποποιηθούν και ποιες-κατά πάσα πιθανότητα λίγες- θα συνεχίσουν να δίνονται ως έχουν.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: ανακαλούνται όλες οι μη μισθολογικές παροχές Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέας Γενικής κυβέρνησης. Επίσης, καταργούνται ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης εργαζομένων. Εξαιρείται μόνο η ασφάλιση προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών. Επίσης, καταργούνται τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες Διαδρομών, για μετακινήσεις με συγκοινωνίες.

Παράλληλα, τίθεται ανώτατο πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου κάθε φορέα. Το ύψος του εν λόγω ποσού θα καθορισθεί με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Τυχόν υπέρβαση του ορίου αυτού θα επιβαρύνει τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής.

Τέλος, οι παροχές όπως οι στολές ή το γάλα οι οποίες έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε μετρητά.