Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τη συνυπηρέτηση

Οι εκπαιδευτικοί που είναι παντρεμένοι με δημόσιο λειτουργό αλλά όχι εκπαιδευτικό ευνοούνται στις αποσπάσεις που γίνονται με στόχο οι δύο σύζυγοι να εργαστούν στην ίδια περιοχή. Για τον λόγο αυτό, ομάδα ζευγαριών εκπαιδευτικών διαμαρτύρεται και ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει σε αλλαγή της ρύθμισης.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί ζητούν απόσπαση από μία περιφέρεια σε μία άλλη, δηλαδή για να καλύψουν κενά στα σχολεία, με στόχο να βρεθούν δίπλα στον/στη σύζυγό τους που υπηρετεί στην ίδια περιοχή. Στους σχετικούς πίνακες μοριοδοτούνται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί-σύζυγοι στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της ελληνικής αστυνομίας, του πυροσβεστικού και λιμενικού Σώματος-ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΕΥΠ, ιερέων, διακόνων, καθώς και του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και οι σύζυγοι των ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, ύστερα από την επανασύστασή της το 2015. Επειτα από αυτές τις κατηγορίες, ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί που ζητούν απόσπαση στα σχολεία μιας περιοχής στην οποία εργάζεται με μόνιμη θέση, ως εκπαιδευτικός, ο/η σύζυγός τους.

Η κατάσταση για τα ζευγάρια εκπαιδευτικών έγινε ακόμη πιο δύσκολη να συνυπηρετήσουν, καθώς για τις αποσπάσεις σε φορείς του υπουργείου Παιδείας, για πρώτη φορά έχουν αφαιρεθεί όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς (Γενικά Αρχεία Κράτους, Βιβλιοθήκες, ΑΕΙ κ.ά.), στους οποίους οι περισσότεροι έβρισκαν «καταφύγιο» για να εργαστούν κοντά στην οικογένειά τους. «Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούν ανισότητες  στην εκπαιδευτική κοινότητα», ζητούν οι εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας.