Σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων ιατρικών υλικών προκαλεί το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Υγείας

Ξέμειναν και από σύριγγες τα δημόσια νοσοκομεία!

Ξέμειναν και από σύριγγες τα δημόσια νοσοκομεία!
Αντιμέτωπα με ελλείψεις είναι για ακόμη μια φορά τα δημόσια νοσοκομεία. Και αυτή τη φορά για έναν ιδιότυπο λόγο: Τα διαρκή προβλήματα που δημιουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Υγείας με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές οι οποίες δυσκολεύουν τις προμήθειες σε υλικά. Στα… 2 σεντς είναι η τιμή «ταβάνι» ανά σύριγγα όπως διαμορφώνεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλά νοσοκομεία να έχουν ξεμείνει από σύριγγες, όπως καταγγέλλει ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός και επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

«Γιατί; Γιατί απλούστατα το “Παρατηρητήριο Τιμών”, που έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια από τη μνημονιακή νομοθεσία, προβλέπει πως αν προσφερθεί ένα είδος με κάποια τιμή κάποτε σε κάποιο νοσοκομείο, τότε η τιμή αυτή κλειδώνει ως “ανώτατη” για πάντα και για όλα τα νοσοκομεία», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ετσι, όπως επιβεβαιώνουν και οι παράγοντες της αγοράς, κάποια στιγμή στο παρελθόν κάποιος προμηθευτής είχε δώσει μια τιμή πολύ χαμηλή σε νοσοκομείο της επαρχίας και αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κανείς άλλος -ούτε καν ο ίδιος- που να προσφέρει σύριγγες σε τόσο χαμηλή τιμή. «Μια τόσο μειωμένη τιμή μπορεί να προσφέρεται για διάφορους λόγους. Να θέλει ο έμπορος να πουλήσει γρήγορα μια παρτίδα. Να φτάνει η ημερομηνία λήξης των υλικών και να θέλει να τα προωθήσει. Να είναι ελαττωματικά. Αυτή η τιμή όμως μετά δεν είναι εφικτή γιατί έγινε υπό ιδιαίτερες συνθήκες», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Παύλος Αρναούτης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) - συλλόγου εταιριών που προμηθεύουν με αναλώσιμα τα νοσοκομεία, Ευάγγελος Επιφάνης, αναφέρουν πως δεν αξιολογούνται ποτέ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. «Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά προϊόντα στα δημόσια νοσοκομεία. Ολα είναι κινέζικα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Επιφάνης δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: Μια κοινή σύριγγα με βελόνα έχει ανώτατη τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών τα 0,02 ευρώ, ενώ η τιμή σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι τριπλάσια.

Η συσκευή ορού στην Ελλάδα έχει τιμή 0,12 ευρώ ενώ στην Ευρώπη η τελική τιμή προς τα νοσοκομεία είναι στα 0,20 - 0,25 ευρώ.

Να θυμίσουμε τις σοβαρότατες καταγγελίες που έγιναν πριν από λίγο καιρό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και τον Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες συγκεκριμένες εταιρίες τροφοδοτούν την αγορά με ασύγκριτα χαμηλής τιμής φίλτρα αιμοκάθαρσης που δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές. Το πρόβλημα είναι ότι άλλες εταιρίες με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος και απέχουν ολοκληρωτικά από τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, στο Παρατηρητήριο Τιμών επιβάλλεται να αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται για το εκάστοτε υλικό, σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Αυτή η τιμή δεσμεύει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να προμηθευτούν αντίστοιχο υλικό σε υψηλότερη τιμή.

Το υπουργείο Υγείας με αφορμή την περίπτωση των νεφροπαθών είχε απαντήσει προαναγγέλλοντας αλλαγές στη διαδικασία ανάρτησης τιμών με διάταξη η οποία και θα απαγορεύει την ανάρτηση υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού.

Ο κ. Παπανικολάου καταγγέλλει ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) επιμένει να απαγορεύει την απευθείας προμήθεια παρότι γνωρίζει τα προβλήματα του Παρατηρητηρίου Τιμών και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προμηθευτούν τα νοσοκομεία τα απαραίτητα.

Εγκαλεί, μάλιστα, την πρόεδρο της ΕΠΥ Αναστασία - Πετρούλα Σαρτζετάκη για έγγραφο που απέστειλε προς όλα τα νοσοκομεία, στο οποίο αναφέρει ότι οι προμήθειες θα γίνονται βάσει της πιο χαμηλής τιμής που έχει καταγραφεί στο Παρατηρητήριο. «Εάν έχει ο διοικητής ένα έγγραφο της ΕΠΥ που επιμένει στο λάθος τρόπο, δεν προχωρά και σε απευθείας αναθέσεις, γιατί νιώθει έκθετος», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο νευροχειρουργός.

 ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.